Посол Польщі назвав умову відновлення пам'ятника воїнам УПА у Грушовичах

Посол Польщі назвав умову відновлення пам'ятника воїнам УПА у Грушовичах

Укрінформ
Український пам'ятник воїнам УПА в селі Грушовичі поблизу Перемишля буде відновлений, якщо на тому місці будуть виявлені людські останки.

Про це сказав Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло на прес-конференції в Укрінформі.

"Ми пропонуємо спільно провести ексгумаційні роботи у Грушовичах, де місцева влада розібрала нелегальний памятник УПА. Якщо там будуть виявлені людські останки, то могила буде відновлена", - сказав посол.

Він додав, що торік на території Польщі після Грушович не було жодного випадку знищення чи демонтажу українського памятника.

Пєкло констатував, що між Польщею та Україною залишаються проблеми з історичним діалогом, який, зокрема, стосується заборони на пошуково-ексгумаційні роботи на території України з виявлення останків поляків - жертв воєнних і політичних репресій. "Ми вважаємо, що заборона негативно впливає на двосторонні відносини", - підкреслив дипломат.

На його переконання, пошуково-ексгумаційні роботи на території України в місцях поховання поляків мають поновитись.

Водночас посол не відповів на запитання кореспондента Укрінформу, коли відбудеться візит  віце-прем’єр-міністра РП Пьотра Глінського в Україну для вирішення питання відновлення українських пам'ятників у РП та ексгумаційних робіт на території України. "Як буде інформація, про візит ми обов'язково повідомимо", - сказав дипломат.

Читайте також: Польща незмінно нагадує в ООН про український Крим - посол Пєкло

Як відомо, інцидент з демонтажем українського пам'ятника воїнам УПА в селі Грушовичі поблизу Перемишля стався 26 квітня 2017 року. У Міністерстві культури і національної спадщини Польщі заявили, що знесення пам'ятника було законним, оскільки він був побудований з порушенням законодавства, без дозволів місцевої влади.

У відповідь Український інститут національної пам'яті призупинив пошуково-ексгумаційні роботи на польських меморіальних об'єктах в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-