"Обов'язкові аліменти" на батьків вирвали із контексту - Рева

Укрінформ
Поширена інформація щодо обов'язкових виплат аліментів на батьків є недостовірною.

Про це міністр соціальної політики України розповів журналістам під час участі в розширеній урядовій нараді "Децентралізація та регіональний розвиток", інформує прес-служба Мінсоцполітики.

"Поширюється недостовірна інформація, коли не беруть до уваги контекст, про що і як говорилось, і розумійте, хто як хоче. Ми свої обов'язки ні на кого перекладати не збираємося, але є випадки, коли й люди несуть відповідальність. Як, наприклад, конституційні. Ми піклуємося про своїх батьків, і от уявіть, що вам сказали: "Зараз ти будеш платити гроші своїм батькам". Це потрібно? Я думаю, що ваші батьки першими будуть проти цього. Тому, що наші відносини не регулюються грошима, це справа родини", -  зазначив Рева.

Водночас, наголосив він, бувають ситуації, коли немічні старі люди залишаються самі, наприклад у зоні АТО.

"Волонтери зібрали немічних, одиноких, старих людей, які там залишилися одні. Вони розмовляли з  ними та з'ясували, що у тих є рідні. І волонтери до них (родичів - ред.) телефонують, і запитують, ваші батьки у такій складній ситуації, допоможіть їм. А волонтеру, як він розповів, ті діти відповіли: "Передзвоніть, коли помруть...". І мене запитує журналіст: що робити? Я нагадав, що є Конституція. Де чітко вказано, що діти зобов'язані піклуватися про своїх батьків. Чи повинна держава впливати на таких людей? У таких випадках для цього є вся законодавча база: 202 та 206 статті (Сімейного кодексу України  - ред.). Там написано, що у подібних випадках, за рішенням суду, можна буде присуджувати аліменти на утримання таких батьків. А якщо ці діти ухиляються, то 165 стаття Кримінального Кодексу України передбачає, що вони несуть кримінальну відповідальність, підкреслюю, за рішенням суду. Чи означає це, що всі діти в Україні повинні платити аліменти на батьків? Ні, це повна нісенітниця", - пояснив Рева.

Читайте також: Рева пропонує ввести відповідальність за несплату аліментів на утримання батьків

Прес-служба також публікує  статтю 51 Конституції України, в якій зазначено, що  батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття. Повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків.

Як повідомлялося, раніше низка ЗМІ повідомили про те, що Рева хоче зобов'язати українців платити аліменти на утримання літніх батьків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-