Слідство вважає, що Бубенчик стріляв по беркутівцях заради ескалації

Слідство вважає, що Бубенчик стріляв по беркутівцях заради ескалації

Укрінформ
У тексті підозри активісту Революції Гідності Івану Бубенчику йдеться про те, що, стріляючи у правоохоронців, він вчинив навмисні протиправні дії з метою дестабілізації ситуації та ескалації протистояння.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook адвокат сімей Небесної сотні Віталій Титич.

“На думку слідства, Бубенчик І.П., встановивши, що правоохоронці і мітингувальники активних дій не вчиняють у зв’язку з перемир’ям між діючою владою та лідерами опозиції, маючи наміри здійснити невибіркове застосування вогнепальної зброї на ураження, вчинив навмисні, протиправні дії, діючи за попередньою змовою з іншими особами з метою дестабілізації ситуації тимчасового перемир’я, за відсутності обставин вчинення необхідної оборони чи дій у стані крайньої необхідності, розуміючи, що такі його дії можуть привести до ескалації протистояння - до застосування зброї щодо учасників протестних акцій і, відповідно, до настання тяжких наслідків”, - йдеться у повідомленні.

Згідно з текстом підозри, Бубенчик був затриманий при спробі виїхати за межі України і доставлений в суд для обрання запобіжного заходу. Слідчим ДСР йому пред’явлена підозра в тому, що з 7 до 8 години ранку 20 лютого 2014 року на Майдані Незалежності він вчинив 3 прицільні постріли з мисливського карабіну “Сайга М3" (7,62x39), які спричинили:

- смертельне поранення прапорщика ВВ (стегнова артерія, смерть у результаті масивної крововтрати);

Читайте також: Суд відхилив попереднє клопотання про обрання запобіжного заходу Бубенчику

- смертельне поранення прапорщика міліціонера “Беркуту” (живіт, внутрішні органи, смерть в результаті масивної крововтрати);

- поранення майора ВВ - тяжке тілесне ушкодження (плеча, наскрізне, та грудної клітки.

Як повідомив адвокат, з тексту підозри слідує, що зазначені особи були відряджені до Києва та залучені для забезпечення охорони громадського порядку у складі підрозділів внутрішніх справ та внутрішніх військ, “співробітники яких не мали відношення до злочинних дій стосовно учасників акцій протесту”.

“Відповідно йому (Бубенчику — ред.) інкриміновано вбивство працівників правоохоронного органу у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків і військовослужбовця у зв’язку з його діяльністю щодо охорони громадського порядку та замаху на вбивство військовослужбовця у зв’язку з його діяльністю щодо охорони громадського порядку, а також придбанні та носінні вогнепальної зброї та бойових припасів без передбаченого законом дозволу, тобто злочинів, передбачених п.п. 1, 12 ч. 2 ст. 115, ст. 348, ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України”, - повідомив Титич.

Правоохоронці затримали активіста Майдану Бубенчика 3 квітня. Прокуратура вручила йому підозру у вбивстві двох правоохоронців на Майдані під час Революції Гідності.

Бубенчик був активістом 9-ї сотні Самооборони Майдану, з якої пізніше вийшов. У фільмі “Злам” - першому з циклу розслідувань “Слідами революції”, - він заявив, що 20 лютого 2014 року перебував на Майдані у Києві поблизу консерваторії та стріляв у силовиків. У такий спосіб, за його словами, він сподівався змусити підрозділи “Беркуту” та Внутрішніх військ відступити з площі.

Після виходу фільму Генеральна прокуратура України допитала Бубенчика як свідка, а також провела обшук у його помешканні.

Засідання Печерського райсуду Києва з обрання запобіжного заходу активісту Майдану Івану Бубенчику відбудеться 5 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-