Спреди, нітрати, пліснява: аудитори назвали типові проблеми з харчуванням у школах

Спреди, нітрати, пліснява: аудитори назвали типові проблеми з харчуванням у школах

Укрінформ
У 2017 року Держпродспоживслужба встановила низку порушень в організації харчування дітей у школах та дитсадках. 

Про це повідомляє у вівторок прес-служба відомства.

"У ході планових та позапланових заходів фахівці Служби виявляють випадки постачання неякісних продуктів до дитячих організованих колективів. До порушників вживаються відповідні санкції, а у разі необхідності матеріали передаються Національній поліції", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, нещодавно було встановлено, що в один з дитсадків Києва замість вершкового масла суб’єктом господарювання був завезений молоковмісний спред, який заборонено для використання в Україні (понад 50% немолочних жирів). Такі факти зафіксовано ще у 7 дитсадках столиці. Національна поліція відкрила кримінальне провадження.

У Миколаївській області упродовж 2017 року за результатами лабораторних досліджень виявлено 82 невідповідності харчових продуктів, відібраних з харчоблоків садочків та шкіл. Так, у 39 зразках молочної продукції виявлені немолочні жири, в 7 зразках продукції рослинного походження виявлено перевищення вмісту нітратів, у 9 зразках молочної продукції виявлені плісняві гриби та дріжджі, в 26 зразках готових страв та молочній продукції виявлено бактерії групи кишкової палички, в одному зразку готової продукції виявлено мезофільні анаеробні та факультативно-анаеробні мікроорганізми. Державні інспекторами винесли 11 розпоряджень про призупинення обігу харчових продуктів та 25 приписів про усунення виявлених порушень, вилучено з обігу 162,635 кг небезпечної продукції, склали 7 адміністративних протоколів за порушення законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.

У Житомирській області у 2017 році в рамках кримінального провадження було встановлено факт постачання до Управління освіти і культури виконавчого комітету Бердичівської міської ради неякісного вершкового масла, яке не відповідало заявленим параметрам. 4,6 т цієї продукції було вилучено з обігу та утилізовано відповідно до ухвали суду. На початку 2018 року спеціалісти ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області залучалися до проведення слідчих дій з метою попередження потрапляння небезпечного м’яса в дошкільні заклади освіти Житомира. Наразі слідчі дії тривають.

У Волинській області з харчоблоків навчально-виховних закладів вилучено 2,4 т овочів з перевищеним вмістом нітратів. Також фахівці Держпродспоживслужби у 2017 році відбирали 2,4 тис. зразків харчових продуктів та готових страв у 204 навчально-виховних закладах області. За результатами лабораторних досліджень встановлено, що у 59 зразках готових страв (11,4% зразків, відібраних для дослідження даного показника) виявлено бактеріологічне забруднення, у 73 зразках овочів (9,3%) виявлено перевищення вмісту нітратів. На адресу керівників навчально-виховних закладів, де були виявлені невідповідності, направлено 126 інспекторських листів з вимогою усунення виявлених недоліків. Також було встановлено два випадки перевищення вмісту нітратів сільськогосподарськими підприємствами, фермерськими та селянськими господарствами, в тому числі постачальниками рослинної продукції у навчально-виховні заклади. Виробникам, де виявлено перевищення, заборонено реалізацію даної продукції.

Читайте також: Як українським дітям полюбити «українське» змалку

У Чернігівській області при проведені санітарно-епідеміологічного обстеження КЗ "Борзнянська спеціалізована школа-інтернат I-III ст. з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів" у зв’язку зі спалахом гострої кишкової інфекції було виявлено понад 130 кг продуктів харчування (свинина, курятина, сосиски, молочні продукти тощо) без маркування, що є порушенням Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів". За виявлені порушення складено припис з вимогою вилучити з обігу вищевказані харчові продукти. 

"Наголошуємо, що батьки, чиї діти харчуються в дитячих садках, школах та інших організованих дитячих колективах, мають право вимагати в адміністрації закладу документи на харчову продукцію. У випадку ненадання таких документів, їх відсутності або невідповідності встановленим вимогам (наявність товаро-транспортної накладної, вимоги до продукції, які виставлялися під час тендеру тощо), підозри щодо небезпечності харчових продуктів, батьки завжди можуть звернутися до Держпродспоживслужби України", - зазначаться також у повідомленні відомства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-