Суддя КСУ вважає небезпечними дії Громадської ради доброчесності

Суддя КСУ вважає небезпечними дії Громадської ради доброчесності

Укрінформ
Позиція Громадської ради доброчесності може зупинити процес оцінювання суддів і таким чином поставить під сумнів існування ефективного та легітимного судового захисту в Україні.

Про це в інтерв'ю Укрінформу розповів суддя Конституційного суду України, заслужений юрист України, доктор юридичних наук Віктор Городовенко.

«У понеділок, 26 березня, Громадська рада доброчесності вийшла з процесу оцінювання суддів апеляційних та місцевих судів, фактично поставивши під сумнів їхню легітимність. У заяві членів Громадської ради доброчесності вони назвали вагомі, на їхній погляд, причини, які спонукали їх зробити цей крок. Однак, не викликає сумніву: навіть за наявності будь-яких аргументів така позиція Громадської ради доброчесності може зупинити процес оцінювання суддів і тим самим поставить під сумнів існування ефективного та легітимного судового захисту в Україні», - сказав Городовенко.

За його словами, ситуація не є сприятливою і для іміджу нашої країни. 

«Маю надію, що найближчим часом шляхи вирішення цієї проблеми будуть знайдені і процес оцінювання буде продовжено», - сказав суддя КСУ.

Читайте також: ГРД припиняє участь у "конвеєрі" з кваліфікаційного оцінювання суддів

Як відомо, ГРД утворена з метою сприяння ВККСУ у встановленні відповідності кандидатів на посаду судді критеріям професійної етики та доброчесності для цілей кваліфікаційного оцінювання. ГРД збирає, перевіряє та аналізує інформацію щодо кандидата на посаду судді і передає її Вищій кваліфікаційній комісії суддів України.

Якщо ГРД у своєму висновку встановила, що кандидат не відповідає критеріям професійної етики та доброчесності, то ВККСУ може ухвалити рішення про підтвердження здатності такого кандидата здійснювати правосуддя у відповідному суді лише у разі, якщо таке рішення підтримане не менше ніж одинадцятьма її членами (з наявних шістнадцяти — ред.).

Вихід з процесу оцінювання, за словами членів Ради, стався тому, що ВККС перетворює процес оцінювання на формальність і на «конвеєр, єдина мета якого - зберегти суддям посади та відзвітувати про «успішне завершення» реформи». 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-