Слободян розповів, скільки діятимуть документи дитини для виїзду за кордон

Слободян розповів, скільки діятимуть документи дитини для виїзду за кордон

Укрінформ
Діти можуть перетинати кордон за своїм проїзним документом та в разі, якщо вони вписані в закордонний паспорт одного з батьків, до закінчення терміну дії цих документів, а далі вже необхідно оформити паспорт громадянина для виїзду за кордон.

Про це сказав у коментарі кореспонденту Укрінформу помічник голови Держприкордонслужби, прес-секретар відомства Олег Слободян, спростовуючи чутки про нібито скасування проїзних документів дитини.

"Дійсно у деяких ЗМІ мова йшла про те, що нібито припинять діяти проїзні документи дитини. Ця інформація не відповідає дійсності, вони діятимуть доти, доки не закінчиться їх термін дії", - заявив Слободян.

Він зауважив, що ще 2015 року Державна міграційна служба України припинила виготовлення проїзних документів дітей, а також скасувала норму щодо внесення даних про дитину в закордонні паспорти батьків, і тепер для дітей оформлюють паспорт громадянина для виїзду за кордон. 

Читайте також: В'їзд в Україну з початку року заборонили 648 росіянам

Слободян нагадав, що, плануючи виїхати за межі України і, відповідно, перетинати кордон чи то на відпочинок чи в інших справах, кожному громадянину необхідно завчасно потурбуватися про необхідні для цього документи. Адже, за його словами, лише минулого року співробітники Держприкордонслужби виявили у громадян України більше 3,7 тисяч недійсних документів. 

Перетин громадянами України державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю за одним з таких документів, а саме: паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, посвідчення особи моряка та посвідчення члена екіпажу. Крім того, діти можуть перетинати кордон за проїзним документом дитини і у разі, якщо вони вписані в закордонний паспорт одного з батьків, та у його супроводі. 

У ДПСУ також нагадали, що відповідно до Правил перетину державного кордону громадянами України, виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків здійснюється за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі. Виїжджати з України в супроводі осіб, які уповноважені обома батьками, можна за нотаріально посвідченою згодою обох батьків. Окрім низки визначень, коли не потрібно надавати нотаріально посвідченої згоди другого з батьків, на початку року був визначений новий пункт, що згода не потрібна при пред'явленні довідки, виданої органом державної виконавчої служби про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців. Окремо прописано виїзд з України дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-