Освітня реформа в Латвії: вже 80 відсотків предметів державною мовою

Освітня реформа в Латвії: вже 80 відсотків предметів державною мовою

Укрінформ
Латвія готова поділитися з Україною досвідом впровадження освітньої реформи, в результаті якої країна переходить на викладання 80 відсотків предметів державною мовою.

Про це заявив під час публічної дискусії "Аудит зовнішньої політики: Україна – Латвія" у Києві державний секретар Міністерства закордонних справ Латвії Андрейс Пілдеговічс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Хочу ще раз наголосити на питанні реформи освіти - є різні моделі, ми знаємо, наскільки багато дебатів про це зараз в Україні. Ми не кажемо, що ми найкращі і вирішили всі питання, пов'язані з радянським минулим, але 60 відсотків предметів викладається латвійською мовою, тепер ми переходимо до моделі 80 відсотків на 20, і можемо показати вам, як це було зроблено в Латвії, як ми будували нашу націю", - сказав Пілдеговічс.

Він розповів, що на момент здобуття Латвією незалежності 80 відсотків населення не розмовляло латвійською мовою, а тепер ця ситуація докорінно змінилася - сьогодні 80 відсотків громадян країни вільно володіють державною мовою.

"Цього можливо досягти за одне покоління і зробити суспільство єдиним", - переконаний держсекретар МЗС Латвії.

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар у свою чергу  відзначив, що у впровадженні освітньої реформи Латвія має блискучі результати - за 26 років ставлення до державної мови там абсолютно змінилося.

Він зазначив, що Україна наразі перебуває тільки на початку цього процесу, зазнаючи шквалу критики та навіть відчуваючи певний політичний спротив.

Читайте також: У МЗС пояснили, в чому маніпуляції Угорщини щодо “мовного закону”

"Ми можемо прослідкувати, звідки походить його коріння. Ми про це відкрито,  можливо, не всі говоримо, але коріння в Росії, тому що розкручування тем, які вигідні для розпалювання міжнаціональної ворожнечі, береться звідти. Більше того, ми знаємо чітко, що є план дестабілізації ситуації в Україні саме з використанням питань національних меншин. Тому тут треба бути дуже обережним, але своє робити", - резюмував Боднар.

Чисельність населення Латвії становить  близько 2 млн осіб, латиші становлять трохи менше 60% населення Латвії,  27,5% налічують росіяни — найбільша національна меншина країни. У деяких великих латвійських містах (напр. Даугавпілс, Рига і Резекне) латишів проживає менше, ніж представників інших національностей разом узятих — росіян, українців, білорусів, поляків та ін. Сьогоднішній національний склад населення Латвії багато в чому є результатом масової імміграції за радянських часів, яка призвела до скорочення частки латишів з 77% (1 467 035 осіб) 1935 року до 52% (1 387 757 осіб) 1989 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-