Експерт пояснив, чому в Польщі зросла хвиля антиукраїнських настроїв

Експерт пояснив, чому в Польщі зросла хвиля антиукраїнських настроїв

Укрінформ
Одним з важливих чинників на шляху історичного порозуміння між Польщею та Україною може стати церква.

Таке переконання висловив сьогодні в Укрінформі на засіданні круглого столу на тему «Україна-Польща: напрямки порозуміння в умовах «гібридної війни» представник Національного інституту стратегічних досліджень Віталій Лозовий, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Напрямками порозуміння і примирення між Польщею та Україною може стати потенціал авторитету церков - Римо-католицької у Польщі та Греко-католицької в Україні», - зазначив Лозовий.

Він зауважив, що польська влада часто апелює до християнських цінностей. І їй слід згадати, що, зокрема, у червні 2016 року президія єпископату закликала до польсько-українського примирення, зокрема у питанні Волинської трагедії. За словами експерта, в межах Європи християнство може зіграти роль фактора примирення між сторонами.

На його думку, в кожної сторони є своя правда, але треба розібратися у причинах сьогоднішнього загострення відносин і зробити відповідні висновки.

За словами Лозового, за останніми даними соцопитування - у березні 2016 року, 40 відсотків опитаних поляків вказали, що вони негативно ставляться до українців, 24 - ставляться позитивно. І одним із головних аспектів негативного ставлення є Волинська трагедія. 

В цьому контексті Лозовий зауважив, що історичні знання поляки отримують переважно з кінематографа і телебачення. І після прокату відомого польського фільму «Волинь» хвиля антиукраїнських настроїв різко зросла. Експерт зауважив, що у той час у 2016 році, коли у Польщі показували «Волинь», в Україні по 1 каналу показували польський серіал «Епоха честі», який розповідає про польських підпільників з Армії Крайової, які боролися з комуністичним режимом. Тобто, українцям транслювали позитивний образ поляків, а поляки в цей час показували негативно нас через «Волинь». Українська сторона неодноразово пропонувала полякам розглянути "волинські події" у більш широкому ракурсі, ніж у контексті 1943-45 років. 

Читайте також: Сплеск націоналізму у Польщі виник через політику ЄС щодо біженців — експерт

За словами Лозового, наразі треба сторонам шукати примирення, а не протистояння. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-