Сплеск націоналізму у Польщі виник через політику ЄС щодо біженців — експерт

Сплеск націоналізму у Польщі виник через політику ЄС щодо біженців — експерт

Укрінформ
На думку представниці Інституту політичних і етнонаціональних досліджень Галини Зеленько, гостре питання націоналізму у Польщі виникло через політику Європейського Союзу щодо біженців.

Таку думку професор інституту  НАН України висловила на засіданні круглого стілу в Укрінформі на тему: "Україна-Польща: напрями порозуміння в умовах світової "гібридної війни"

“Сплеск націоналізму у Польщі - це реакція на обмеження суверенітету з боку ЄС. Каталізатором націоналізму стала і політика ЄС стосовно біженців. Відповідно у поляків спрацьовує захисна реакція”, - сказала вона.

Зеленько вважає, що Україні не слід чутливо реагувати на всі дії Польщі, зокрема у питаннях звинувачення України у націоналізмі.

Читайте також: У Німеччині біженцю дали довічне за вбивство студентки

На її переконання, у сьогоднішній ситуації Україні важливо не наламати дров. “Не треба політизувати деякі теми, а грамотно на них реагувати. Дискусії переводити в економічну і соціокультурну площину”, - наголосила науковець.

Зеленько зазначила, що переважна більшість поляків не розуміють, чому Польща, яка претендує на лідера регіону Міжмор’я, водночас проводить націоналістичну позицію. "Польща може скотитись у конфлікти ідентичності по відношенню до інших країн, а це їй не на користь”, - сказала професор.

Вона додала, що за останніми соціологічними дослідженнями у Польщі 80% поляків вважають, що уряд надто захопився “історичними розбірками”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-