Великодні ціни на продукти: на 25-34% дорожче, ніж торік

Великодні ціни на продукти: на 25-34% дорожче, ніж торік

Аналітика
1331
Ukrinform
Чому зростання цін на продукти харчування більше, ніж удвічі, випереджає офіційну інфляцію?

До Великодня залишилося менше трьох тижнів, тож хороші господині уже починають готуватися до свята, приглядаючись до продуктів, що будуть на столі і, звісно, до цін. А ті не дають приводу до радощів. За даними Української асоціації постачальників торговельних мереж, за «великодній кошик»  українці цьогоріч заплатять на 25% дорожче проти минулого року. Про це написав на фейсбук-сторінці генеральний директор Асоціації Олексій Дорошенко. Такі стрибки цін – це, як пальне для тих, хто любить шукати зраду. Відтак Укрінформ вирішив детальніше поцікавитися, які з продуктів зросли в ціні, наскільки виправдане таке зростання і чого нам чекати далі?

Яйця зросли в ціні найбільше – через монополістів

Отож, експерти Асоціації постачальників торговельних мереж на основі даних Держстату порівнювали поточні ціни на харчі з кінцем лютого-початком березня минулого року. Звісно, тут не можна говорити про беззаперечну точність дослідження, адже Держстат орієнтується на середню ціну однакових товарів, а це – як міряти середню температуру по лікарні. Але це дозволяє хоча б загалом розуміти цінову тенденцію. Тож далі – про тенденції.

Ціновому дослідженню підлягали 9 продуктів пасхального кошика і ось як вийшло «+25% у ціні»:

“1кг домашньої паски буде коштувати 60 грн, тобто на 20% дорожче, ніж минулого року; 7 яєць – 19 грн, що на 90% більше; 600 г буженини – 65 грн, тобто подорожчала на 38%; 400 г сала – 29 грн, тобто ціна зросла на 81%; 200 г м’якого сиру – 18 грн, ціна майже не змінилась; 200 г вершкового масла – 36 грн, що на 29% вище, ніж 2017-го; 1 кг солі – 5,9 грн, що лише на 5% більше, ніж торік; баночка 250 г хріну – 8,9 грн., тобто на 10% дорожче; одна пляшка кагору 0,7 л – 85 грн., що також на 10% більше, ніж раніше.

Отже, Великодній кошик-2018 нам обійдеться в 326,8 грн. Кошик 2017 року нам обійшовся в 259,7 грн”, - пише Олексій Дорошенко. І тут варто зазначити, що той же кошик і в 2017-му, порівняно з 2016-м, зростав у ціні майже так само – на 27%, щоправда тоді дещо відрізнялися пропорції і склад продуктів, але цінову тенденцію маємо схожу.

Та повернімось у рік нинішній. Найбільше - аж на 90 % - підскочили у ціні яйця. Відтак ми запитали у Олексія Дорошенка, з чим, окрім сезонного фактору, пов'язані такі високі цифри. Експерт пояснює, що цьогоріч до кошика включили яйця вищої категорії, які подорожчали найбільше, і додає, що якби співставлялися ціни на яйця лише 1-2 категорії, то зростання б показало 40-50%. Але ж і це немало.

Олексій Дорошенко / Фото: AgroPolit.com
Олексій Дорошенко / Фото: AgroPolit.com

“Відтак ми підозрюємо змову на ринку яєць, хоча виробники її заперечують. Наші підозри підтвердилися, коли виробники надали нам ціни, за якими постачаються яйця за кордон. Виявилося, що «експортні» яйця дешевші за ті, що їх відпускають на внутрішньому ринку. Таким чином вони визнають, що ціна всередині країни може бути завищеною”, - говорить Дорошенко.

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

Економіст Борис Кушнірук зазначає, що «золотими» українські яйця роблять ще кілька факторів: “Насамперед, ціна на сировину. У ціні на яйця чи куряче м'ясо закладена ціна зерна, яка доволі суттєво зросла. Зростання цін провокує і проблема монополізму, бо ж відомо, що основним гравцем на ринку яєць є Олег Бахматюк (йому належить агрохолдинг “Авангард”. - Ред.), а на ринку курячого м'яса - Юрій Косюк (йому належить “Миронівський хлібопродукт”.- Ред”). Але, на жаль, у нас досі не контролюють монополію з тією ж ефективністю, як це робиться у світі”.

Чому кошик і інфляція так різняться?

Водночас з'явилися підрахунки й Інституту аграрної економіки при НААН, який наводить картину ще сумнішу – пасхальний кошик за даними науковців зросте в ціні не на чверть, а на третину:

Юрій Лупенко / Фото: agroday.com.ua
Юрій Лупенко / Фото: agroday.com.ua

“Цього року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сир, хрін і сіль обійдуться українцям на 129 гривень – тобто на третину (+34,2%) – дорожче, ніж у минулому році. Тоді мінімальний набір продуктів коштував 377 гривень”, – повідомляє директор Інституту Юрій Лупенко.

Чому ж націнки на святковий кошик настільки не збігаються з рівнем інфляції? Держстат показав, що інфляція у січні-лютому 2018-го до відповідного періоду 2017 року склала 14,1% .

Але Борис Кушнірук не радить шукати у цьому «зраду» і пояснює, чому так можуть відрізнятися показники інфляції з показниками зростання цін по кошиках: “Розрахунок продуктових кошиків чи індекс борщу – умовні показники, які не відображають реального стану цін на продукти харчування по всіх групах і складної технології розрахунку. Адже харчування зазвичай різноманітніше, ніж набір у кошику. Крім того, продуктовий кошик включає лише продукти харчування, а індекс споживчих цін, за яким визначається інфляція, відображає ціни не лише на продукти, а й на інші товари, а також послуги. Умовно кажучи, якщо в 2016-му ціни на харчі зросли на кілька відсотків, а на комунальні послуги – на кілька десятків відсотків, то інфляція і певний продуктовий кошик матимуть суттєві розбіжності”.

Чи можливо, що ближче до Великодня продукти з кошика ще додадуть у ціні, як це не раз бувало раніше? За словами того ж таки Олексія Дорошенка, цього не станеться, бо ціни на українських прилавках уже наздогнали європейські. “Це перший рік у наших умовах, коли ціни фактично досягли рівня польських. Тому якщо ціни найближчим часом і зростуть, то лише незначно, можливо, до 5%, адже ринкових підстав для цього я не бачу. Подорожчати може хіба що м'ясо, яке у лютому-березні трохи впало в ціні”, - каже Дорошенко.

А на думку Бориса Кушнірука, “поки за вікном холодно, доти деякі продукти коштуватимуть дорожче. Коли ж нарешті почнеться справжня весна, ціни можуть знизитися”.

Що буде насправді – відчуємо вже незабаром по своїх гаманцях. Але знавці гастрономії кажуть, що вірний спосіб не заплатити більше на свята – купити продукти завчасно – фабричні яйця можуть зберігатися від тижня до двох, м'ясо і масло можна заморозити, а з алкогольними напоями взагалі проблем у зберіганні не буде.

Юлія Горбань, Київ


Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-