Варшава і Київ мають знайти “антивандальні” механізми - посол Польщі

Варшава і Київ мають знайти “антивандальні” механізми - посол Польщі

Укрінформ
Варшава і Київ повинні створити превентивні механізми, які дозволять спільно протидіяти загрозам, подібним до вчорашнього акту вандалізму у Львові.

Таку думку в кулуарах форуму “Європа-Україна” у польському Ряшеві в коментарі власному кореспонденту Укрінформу висловив посол Польщі в Україні Ян Пєкло.

“Ми повинні подумати над створенням спільних механізмів, які дозволяли б не лише реагувати на події, що приносять негативні наслідки для двосторонніх відносин, а превентивно діяти, аби не допускати до таких ситуацій (на Личаківському цвинтарі у Львові — ред.), випереджати їх”, - зазначив Пєкло.

Він зауважив, що така концепція з'явилася ще після теракту проти консульства Польщі в Луцьку в березні 2017 року, коли хтось вистрілив з гранатомета по генконсульству Польщі.

“Потрібно створити слідчі групи в обох країнах, які б тісно співпрацювали між собою, швидко обмінювалися інформацією щодо загроз і могли їх спільно швидко долати”, - заявив Пєкло.

Читайте також: У Варшаві вважають, що замовник вибуху на Меморіалі орлят - Росія

Посол Польщі в Україні зазначив, що в інциденті у Львові чітко видно спроби радикальних сил чи організацій з російським корінням звести нанівець процес польсько-українського поєднання і спробувати посварити обидві країни.

“Не знаю, хто це зробив, але це зробила особа, яка хоче нам зашкодити — і полякам і українцям. Можливо, хтось отримав за це гроші. Триває слідство, і маємо сподівання, що воно буде так само ефективним, як у випадку подій в Ужгороді (напад польських націоналістів на офіс угорської нацменшини в Ужгороді — ред.)”, - підкреслив польський дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, 13 березня близько десятої вечора невстановлена особа закинула на клумбу на Личаківському цвинтарі, неподалік польського поховання - меморіалу “Львівські орлята”, предмет, що вибухнув, імовірно - гранату РГД-5. Постраждалих немає, споруди меморіалу пошкоджень не зазнали. Правоохоронці встановлюють осіб, причетних до скоєння злочину.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-