Рада ухвалила закон про реабілітацію жертв комуністичних репресій

Рада ухвалила закон про реабілітацію жертв комуністичних репресій

Укрінформ
Верховна Рада у вівторок ухвалила закон про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років. 

За ухвалення відповідного законопроекту №6574 у другому читанні та в цілому як закону проголосували 237 народних депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Метою закону є відновлення прав осіб, які були засуджені у позасудовому порядку, а також засуджені за діяння, які не вважаються злочинами у цивілізованому суспільстві. Документом пропонується внести зміни до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні» з метою більш чіткого визначення категорій осіб, які мають право на реабілітацію. 

Згідно із законом, реабілітованими визнаються особи, які до 24 серпня 1991 року були обвинувачені або яким було призначено покарання за рішенням позасудового органу незалежно від діяння або мотивів обвинувачення чи призначення покарання; стосовно яких до 24 серпня 1991 року були здійснені репресії з класових, національних, політичних, релігійних, соціальних мотивів, якщо стосовно таких осіб не встановлено недоведеність вини у скоєнні злочину або адміністративного правопорушення. Також до їх числа належать особи, які до 24 серпня 1991 року були арештовані, перебували під вартою і якщо справи проти них були припинені під час слідства, попереднього (досудового) слідства або закриті за відсутності події злочину, відсутності складу злочину, недоведеності участі особи у вчиненні злочину. 

Закон покладає повноваження на Національну комісію з реабілітації, утворену при Українському інституті національної пам’яті, за прийняття рішення про визнання осіб реабілітованими або потерпілими від репресій. Разом з тим щодо прийняття заяв про визнання особи реабілітованою або потерпілою, надання допомоги особам в одержанні необхідних документів у зв’язку з реабілітацією, підготовку відповідних документів та подання Національній комісії обрунтованих пропозицій щодо можливості визнання (відмови у визнанні) особи реабілітованою або потерпілою від репресій покладаються на регіональні комісії з реабілітації, утворені Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями.

Положення про Національну комісію з реабілітації та типове положення про регіональні комісії з реабілітації згідно із законом затверджуються Міністерством культури України.

За словами голови Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Олександра Третьякова, до законопроекту 6574 при підготовці його до другого читання було внесено 68 пропозицій, із яких 45 враховано,  а 16 було відхилено, 7 враховано по суті. 

Читайте також: В’ятрович каже, що в Україні декомунізація фактично завершена

Окрім того, Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект 3815-д "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту окремих категорій осіб із числа жертв нацистських переслідувань та політичних репресій", за який проголосували 247 народних депутатів.

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України "Про жертви нацистських переслідувань" та надати особам, на яких поширюється дія статей 61 та 62 Закону України «Про жертви нацистських переслідувань», право на пільговий проїзд всіма видами міського та міжміського пасажирського транспорту, на безплатне забезпечення ліками, безплатне зубопротезування та отримання пільг зі сплати за користування житлово-комунальними послугами без урахування середньомісячного сукупного доходу сім'ї. 

Також законопроект передбачає безоплатний проїзд один раз на два роки (туди та назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом незалежно від наявності залізничного сполучення чи проїзд один раз на рік (туди та назад) зазначеними видами транспорту з 50-відсотковою знижкою. 

Окрім того, проект документа передбачає внесення змін до статті 6 Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні», надавши громадянам, реабілітованим  відповідно до статті 1 цього Закону із числа осіб, які відбували покарання у вигляді позбавлення волі або примусового поміщення у лікувальні заклади, право на отримання пільг, передбачених  статтею 12  Закону України  «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а визнаним інвалідами із числа цих осіб - статтею 13 зазначеного Закону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-