Климпуш-Цинцадзе сподівається на підтримку НАТО у просуванні гендерної рівності

Климпуш-Цинцадзе сподівається на підтримку НАТО у просуванні гендерної рівності

Укрінформ
Кількість українців, які підтримують підхід щодо рівної участі чоловіків та жінок в політиці, суттєво зросла за минулий рік.

Про це заявила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час робочого візиту до Королівства Бельгія, де зустрілася зі спецпредставником Генерального секретаря НАТО з питань жінок, миру і безпеки Клер Хатчинсон, передає Урядовий портал.

"Ми впевнені, що для створення сильного та ефективного сектору безпеки та оборони в Україні необхідний відчутний прогрес у реалізації гендерної політики. Ми будемо вдячні НАТО за підтримку у подальшому просуванні гендерної рівності у цій сфері, а також за можливість призначення гендерного радника в Представництві НАТО, який допоможе виконувати завдання порядку денного Резолюції ООН 1325", - зазначила віце-прем`єр-міністр.

Климпуш-Цинцадзе наголосила на тому, що виконання Резолюції Ради безпеки ООН №1325 "Жінки, мир, безпека" є пріоритетом для України. У рамках Національного плану щодо виконання резолюції органи влади України ухвалили плани дій, які допоможуть інтегрувати гендерні питання до всіх аспектів повсякденної діяльності. У ключових міністерствах створюються гендерні координаційні центри, а на всіх рівнях системи управління в міністерствах і відомствах оборонно-безпекового сектору будуть призначені гендерні радники.

Хатчинсон висловила зацікавленість у розширенні співпраці з Україною та обміні досвідом найкращих практик щодо виконання Резолюції між країнами-членами та партнерами Альянсу.

Читайте також: Генсек ООН: Наше найголовніше завдання - дати владу жінкам

За словами Климпуш-Цинцадзе, Україна прагне використовувати всі можливості для отримання досвіду та експертизи Альянсу у впровадженні гендерної рівності, включаючи запропоновані щорічні національні програми, Комплексний пакет допомоги, Програму професійного розвитку тощо. Тема "Гендер у реформі сфери оборони та безпеки" була внесена до програми Спільної робочої групи НАТО-Україна з питань військової реформи.

"Важливо продовжувати цю практику та закріпити тему гендерної рівності на порядку денному наступних зустрічей, у тому числі на високому рівні", - зауважила віце-прем’єр-міністр.

"Дедалі більше людей в Україні починають змінювати своє ставлення щодо питань гендерної рівності, мислити по-іншому. Кількість людей, які підтримують підхід щодо рівної участі чоловіків та жінок в політиці, суттєво зросла за минулий рік", - додала Климпуш-Цинцадзе.

У свою чергу Хатчинсон зазначила, що "в кар'єрному рості жінок є одна серйозна перешкода – це брак впевненості в собі".

Сторони також обговорили можливості започаткування принципово нових тренінгових програм у штаб-квартирі НАТО для українських гендерних радників та експертів з питань гендерної рівності.

"Особливу увагу слід приділити проблемі психологічного стану жінок, які повернулися із зони бойових дій", - наголосила Хатчинсон.

У цьому контексті віце-прем’єр-міністр високо оцінила роль трастових фондів і програм НАТО, за допомогою яких можна було б започаткувати роботу з психологічної реабілітації жінок, котрі повернулися із зони АТО.

фото: Урядовий портал

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-