Знесення наметів під ВР: Лутковська заявляє про порушення права на мирне зібрання

Знесення наметів під ВР: Лутковська заявляє про порушення права на мирне зібрання

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська закликала генпрокурора Юрія Луценка забезпечити ефективне розслідування  порушення прав людини при ліквідації наметового містечка під Радою 3 березня.

Про це йдеться у відкритому зверненні, оприлюдненому на сайті омбудсмена.

 "Інформація, отримана в результаті моніторингу Уповноваженого з прав людини та з відкритих джерел, свідчить про наявність обгрунтованих підстав стверджувати, що в діях правоохоронців вбачається низка грубих порушень прав людини, гарантованих Конституцією України... Закликаємо генерального прокурора України забезпечити проведення швидкого та ефективного розслідування подій, що мали місце 3 березня 2018 року під стінами Верховної Ради України", - йдеться у зверненні.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини також закликає генпрокурора передбачити періодичне публічне звітування про результати такого розслідування.

У зверненні зазначається, що 3 березня 2018 року Національна поліція України та Національна гвардія України ліквідували наметове містечко, що було розташоване на вулиці Грушевського біля українського парламенту.

"Формальною підставою для резонансних подій стала ухвала слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 2 березня 2018 року про проведення огляду у наметовому містечку з метою відшукання осіб, причетних до злочину, а також речей і документів, що мають значення для розслідування кримінального провадження", - йдеться у зверненні.

Читайте також: Намети під Радою: правозахисники хочуть розслідування "без навішування ярликів"

Крім того зазначається, що під час ліквідації наметового містечка відбулось порушення права на мирне зібрання, "адже ухвала суду не передбачала припинення зібрання, яке тривалий час зберігало характер мирного".

 "Відповідно до стандартів дії правоохоронців мають бути спрямовані на локалізацію порушника громадського порядку, а не мирного зібрання в цілому", - пояснюється у зверненні.

Уповноважений з прав людини ВР також вважає, що відбулось порушення права на свободу слова, оскільки щонайменше троє журналістів заявили про перешкоджання їхній діяльності та отримання тілесних ушкоджень з боку правоохоронців; права не бути підданим нелюдському поводженню,  а також поводженню, що принижує людську гідність; права на особисту свободу.

За словами омбудсмена, щонайменше 19 осіб отримали серйозні травми голови.

"Залишається проблемою неможливість ідентифікувати особу правоохоронця, який порушує права людини", - йдеться у зверненні.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини закликає  Кабінет Міністрів України прийняти нормативно-правові акти щодо дій правоохоронців та інших служб для забезпечення охорони громадського порядку під час проведення масових заходів. 

Як повідомляв Укрінформ, 3 березня на підставі ухвали суду поліція проводила слідчі дії на території наметового містечка по вул. Грушевського біля парламенту. Як зазначили в поліції, процесуальні дії тривали  в рамках кримінальних проваджень, які розслідуються слідчими столичної поліції. Саме на їхню вимогу і був забезпечений доступ правоохоронців на територію наметового містечка.

Водночас за опір поліції було затримано понад 100 осіб. Крім того, за даними поліції, під час слідчих дій на території наметового містечка під Верховною Радою вилучено 9 гранат РГД-5, запали, «коктейлі Молотова» та 5 димових мін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-