Намети під Радою: правозахисники хочуть розслідування

Намети під Радою: правозахисники хочуть розслідування "без навішування ярликів"

Укрінформ
Директор Української Гельсінкської спілки з прав людини Олександр Павліченко та керівник Харківської правозахисної групи Євген Захаров закликають до неупередженого розслідування ситуації довкола штурму наметового містечка під Верховною Радою 3 березня.

Про це повідомляється на сайті Харківської правозахисної групи.

“Ситуація не є ані простою, ані однозначною, і навішування ярликів на будь-кого з учасників цієї події не наблизить до встановлення істини та виправлення порушень. Тому має бути максимально прозорий публічний професійний і неупереджений процес розслідування цього інциденту з належними висновками”, - наголосили правозахисники.

Зокрема, на їхню думку, в ході розслідування необхідно з'ясувати, чи всі дії відбувались у законний і правовий спосіб, чи не порушувались права окремих осіб, чи дії правоохоронців були правомірними, а також чи були в межах закону дії мітингувальників.

При цьому Павліченко і Захаров зазначають, що вся операція під Радою, до якої залучалися понад 600 співробітників поліції та Національної гвардії, супроводжувалась відеозйомкою журналістів та спостерігачів, так само відбувалась оперативна зйомка правоохоронцями, що мала фіксувати всі порушення, які мали місце під час здійснення цієї операції. 

Читайте також: У Вінниці протестують проти знесення наметового містечка під Радою

Тому, наголосили правозахисники, має бути встановлено, чи це було виконання судового рішення і відновлення громадського порядку, чи ж порушення права на мирні зібрання і свавільне видворення тих, хто перебував у наметовому містечку.

На переконання Павліченка і Захарова, в результаті розслідування обставин цієї події необхідно визначити, “за яких обставин і наскільки правомірно були завдані тілесні ушкодження, хто віддавав наказ та виконував такі дії (як з боку правоохоронців, так і з боку тих, хто перебував у наметовому містечку), чи законними були дії правоохоронців і чи пропорційним було застосування сили з їхнього боку”.

Як повідомлялося, під Верховною Радою 3 березня сталися сутички після того, як правоохоронці зайшли у наметове містечко для “проведення слідчих дій”, а протестувальники почали чинити опір. 

У поліції заявили про сімох постраждалих правоохоронців. У свою чергу протестувальники повідомили про 13 постраждалих активістів. Понад 100 осіб були затримані. Причому під час затримання мітингувальників поставили у сніг на коліна.

Водночас речник МВС Артем Шевченко заявив, що такі дії правоохоронців не є приниженням людської гідності, а це загальновживана поліцейськими різних країн тактика забезпечення особистої безпеки.

Разом з тим під час сутичок від дій поліції постраждали троє журналістів - Сергій Нужненко (Радіо Свобода), Богдан Кутєпов (Hromadske) та Владислав Красінський (Insider).

У поліції пообіцяли провести службове розслідування за фактами нападу на журналістів під Радою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-