В'ятрович розказав, яке приміщення потрібне під архів інституту нацпам'яті

В'ятрович розказав, яке приміщення потрібне під архів інституту нацпам'яті

Укрінформ
Український інститут національної пам'яті потребує приміщення для свого архіву, в якому зберігатимуться документи колишніх комуністичних спецслужб.

Про це заявив голова інституту Володимир В'ятрович під час презентації в Укрінформі звіту діяльності УІНП у 2017 році. 

"Одним із важливих аспектів нашої діяльності, який, на жаль, не приніс результатів минулого року, є створення галузевого державного архіву Інституту національної пам'яті. Тобто, місця, куди мали би привозити документи з архівів колишніх комуністичних спецслужб. Зараз ці документи відкриті, доступні, але вони досі зберігаються в архівах СБУ, Служби зовнішньої розвідки, МВС та інших силових органів, що ми вважаємо абсолютно неправильним. Для вирішення цього питання потрібен значний ресурс, і в першу чергу потрібне приміщення у понад 10 тисяч кв. метрів", - сказав В'ятрович.

Водночас він зазначив, що УІНП і далі порушуватиме це питання перед керівництвом держави.

"Ми вважаємо, що завершення проекту із створення галузевого державного архіву Інституту національної пам'яті є надзвичайно важливим", - підкреслив В'ятрович.

Читайте також: В'ятрович: Половина польських пам'ятників в Україні - незаконні

Він також наголосив, що відкриття архівів комуністичних спецслужб, які донедавна були закриті, були невідомі ні історикам, ні звичайним громадянам, стало дуже важливим аспектом декомунізації. І це, за словами В'ятровича, змінило уявлення дуже багатьох українців про історію, дозволило дуже багатьом українцям дізнатися свої родинні історії, а спільноті українців дізнатися спільну історію. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-