ГПУ хоче прописати у законі тюремний термін для чиновників-корупціонерів

ГПУ хоче прописати у законі тюремний термін для чиновників-корупціонерів

Укрінформ
Генеральна прокуратура України ініціює зміни до законодавства для посилення відповідальності за корупцію та наполягає на встановленні винятково реальної міри покарання для посадовців-корупціонерів.

Про це заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко у середу, 21 лютого, під час підсумкової наради щодо роботи органів прокуратури у 2017 році, повідомляє прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган на своїй сторінці у Facebook.

"Статистика свідчить, що менше 10% від засуджених корупціонерів отримують реальну міру покарання. Умовний термін для державного службовця теж є серйозним покаранням, так би мовити, вовчим квитком для його подальшої кар'єри. Але в умовах війни з корупцією напівзаходи є неприпустимими. Саме тому ми ініціюємо перед законодавцем наступні зміни", - сказав Луценко.

Перш за все, за словами генпрокурора, такі законодавчі зміни мають стосуватися посилення кримінальної відповідальності за одержання або надання хабара, незаконне збагачення та деяких інших складів корупційних злочинів (ст.ст. 210, 354, 364, 365-2, 368, 368-2, 368-368-4, 369 КК України).

"Ці зміни конче необхідні задля утвердження справедливості в суді під час постановлення вироків стосовно корупціонерів. За вчинення будь-якого корупційного злочину кримінальна відповідальність має передбачати не менше одного року в'язниці", - уточнив він.

По-друге, акцентував генпрокурор, дуже важливо внести законодавчі зміни до КПК України з тим, аби суди автоматично відсторонювали корупціонерів від посад при обранні їм запобіжних заходів (домашній арешт або тримання під вартою).

Крім того, в ГПУ ініціюють запровадити в законодавстві норму, що постановлення суддею рішення про призначення корупціонеру покарання менш тяжкого, ніж позбавлення волі, вважатиметься завідомо неправосудним (зміни до ст. 375 КК України в частині конкретизації тяжких наслідків, якими вважатимуться створення умов для уникнення відповідальності за корупційні злочини, в тому числі шляхом порушення визначених КК України засад призначення покарання).

Читайте також: Антикорупційний суд треба створити у найближчі місяці – Прем’єр

"Для розуміння потреби у цих змінах наведу обурливий приклад затримання колишнього заступника начальника Львівської митниці під час надання військовому прокурору Львівського гарнізону та працівнику територіального підрозділу органу Нацполіції хабара в розмірі 40 тисяч доларів США, якого вироком суду засуджено лише до штрафу у розмірі аж 8,5 тисячі гривень. Більш того, у рішенні суду сума хабара зменшилася у чотири рази", - сказав Луценко.

Він зауважив, що цей прецедент нівелює усі завдання антикорупційної боротьби у державі, а тому ГПУ наполягає на встановленні лише реальної міри покарання для посадовців-корупціонерів, відсторонення їх від посад під час слідства та "конкретизації дій суддів, руками яких відбувається уникнення від справедливого кримінального покарання".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-