У Києві презентували програму профорієнтації школярів

У Києві презентували програму профорієнтації школярів

Укрінформ
У середу, 14 лютого, в Укрінформі презентували спільний проект Міністерства молоді та спорту, Центру "Розвиток соціальної корпоративної відповідальності" та компаній в чотирьох галузях з професійної орієнтації школярів "Карта професій".

Про мету та суть проекту на прес-конференції розповів заступник міністра молоді та спорту України Олександр Ярема.

"Маємо ситуацію, коли молоді люди закінчують навчальні заклади і не розуміють, що робити далі, і дуже часто такий вибір за них роблять інші. І відповідно немає чіткого уявлення про професію, про те, чого можна досягти в цій професії, яку кар'єру зробити. Часто виникає ситуація, ми бачимо це з опитувань, що більше 50% (випускників вишів - ред.) працюють не за фахом.  За даними Держслужби зайнятості, близько 60% на обліку - з вищою освітою... Цей проект "Карта професій" - можливість поговорити змістовно про те, що раніше вкладали в напрямок або сферу профорієнтації, допомогти розібратися на зрозумілих яскравих життєвих прикладах, що чекає молоду людину в тій чи іншій професії", - сказав  Ярема.

Читайте також: МОН прописало обов'язки психолога та соціального педагога в школах

Як повідомила Марина Саприкіна, голова правління Центру "Розвиток корпоративної соціальної відповідальності", який безпосередньо займався розробкою проекту, "Карта професій" передбачає не просто професійну орієнтацію школярів на основі тестів, а більш детальну розповідь про різні сфери діяльності і професії в них, а також можливості побудови кар'єри. 

Фото: Олена Худякова
Фото: Олена Худякова

"Протягом минулого року спільно з Мінмолодьспорту ми впроваджували "Український пакт для молоді", де працювали зі студентами. Ми зрозуміли, що розпочинати потрібно набагато раніше, і розробили кар'єрні заняття з 5 по 10 клас для того, щоб дитина, коли вибирає ВНЗ, обирала відповідно до самовизначення", - сказала Саприкіна.

Так, за допомогою компаній у чотирьох галузях - IT-сфера, юриспруденція, агробізнес, банківська справа - були розроблені методичні матеріали для шкіл, в яких викладено основні принципи функціонування цих сфер діяльності, в доступній формі розповідається про професійні напрямки, особливості роботи в кожній сфері, можливості побудувати кар'єру, необхідні навички і знання для цього.

Фото: Олена Худякова
Фото: Олена Худякова

Також розроблено пілотну програму занять "Бесіди про кар'єру", яка включає 36 занять з 5 по 10 клас. Ці матеріали, за словами Саприкіної, школи та вчителі можуть використовувати в навчальному процесі. Ще однією складовою проекту є інтернет-ресурс, на якому розміщені всі матеріали.

У четвер, 15 лютого, за словами Марини Саприкіної, в Києві пройде форум "Кар'єра зі школи: вибір та планування", на якому буде створено спільноту шкіл "Кар'єра мрії"  з метою впровадження розроблених занять. До цієї спільноти вже приєдналося 100 шкіл.

З боку компаній роботодавців участь у розробці матеріалів та проекті взяли 5 компаній з агросектору, 4 юридичні компанії, два представники банківського  сектору, два представники IT-бізнесу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-