Росія має сплатити компенсацію українцю Афанасьєву - ЄСПЛ

Росія має сплатити компенсацію українцю Афанасьєву - ЄСПЛ

Укрінформ
Європейський суд з прав людини задовільнив дві скарги колишнього українського політв’язня Геннадія Афанасьєва на уряд Росії, подані стороною захисту, і присудив РФ сплатити на користь Афанасьєва 2 тис. євро компенсації.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє сам Афанасьєв та представник його захисту Ернест Мезак.

"ЄСПЛ повністю підтвердив правдивість моїх слів та свідчень щодо моєї долі й умов утримання в Кремлівських катівнях та в цілому тих подій, що відбувалися 767 днів мого ув'язнення. Присуджені жалюгідні 2000 євро за пережиті мною знущання свідчить лише про те, що суд пішов на поводу в російського уряду. Зазначу, ЄСПЛ сам порушив конвенцію. Він повинен був запропонувати Україні висловитися по суті моїх скарг, бо я є громадянин України. Цього не сталося...", - написав Афанасьєв.

Правозахисник Мезак, який представляв інтереси Афанасьєва, зауважив, що він розчарований стратегією ЄСПЛ і не задоволений розміром компенсації.

За його словами він подавав до ЄСПЛ скаргу на порушення урядом Росії статей 3 ("Заборона тортур") і 13 ("Право на ефективні засоби захисту") Європейської Конвенції з прав людини.

У заяві-скарзі захист виклав факти, які засвідчили, що під час перевезення Геннадія Афанасьєва у тюремних залізничних вагонах (вагонзаках) за маршрутом Воронеж-Ярославль-Ухта-Сиктивкар в’язень перебував у нелюдських умовах: кілька діб страждав від холоду, тисняви, антисанітарії, не мав можливості нормально спати і користуватися туалетом.

Читайте також: Росія має сплатити "в’язню Болотної справи" €10 тисяч – рішення ЄСПЛ

Тим не менш, сам Афанасьєв вважає, що навіть таке рішення — це "міцний козир та аргумент в руках на майбутнє (...) проти всіх тих, хто намагається виправдати російську агресію".

"Мої опоненти дуже часто намагаються нівелювати злочини російської сторони в зв'язку з закритістю тюремного суспільства та неможливостю на власні очі переконатися, що там в дійсності відбувається. Подібні авторитетні висновки розбивають їх потуги", - написав українець.

Він також зауважив, що компенсаційні 2000 євро має намір витратити на відпочинок своїх рідних — матері та бабусі.

Як уже повідомлялося, раніше кримчанин, колишній політв'язень Геннадій Афанасьєв розповідав про тортури і побиття в російському ув'язненні. Він стверджує, що його під тортурами змусили обмовити інших кримчан – Олега Сенцова і Олександра Кольченка, яких у Росії засудили на 20 і 10 років колонії відповідно.

У кінці 2014 року Московський міськсуд засудив Афанасьєва до 7 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму за звинуваченням у "тероризмі".

Афанасьєв внаслідок обміну повернувся в Україну з російського ув'язнення у 2016 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-