Лутковська хоче домовитися з омбудсменом РФ про взаємні візити

Лутковська хоче домовитися з омбудсменом РФ про взаємні візити

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська розраховує підписати найближчим часом з російською колегою Тетяною Москальковою оновлений меморандум, в якому буде прописано умови щодо взаємних моніторингових візитів.

Про це Лутковська сказала на прес-конференції у понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми дуже розраховуємо, що буде підписаний оновлений меморандум про співпрацю між двома омбудсменами, який для мене є дуже важливий з точки зору того, щоб ефективно захищати інтереси українців на території Російської Федерації, які потрапили у місця позбавлення волі", - сказала Лутковська.

За її словами, в цьому документі було б добре прописати можливість взаємних моніторингових візитів. "Я готова прийняти пані Тетяну Москалькову (Уповноважений з прав людини в РФ - ред.) у будь-якому місці на території підконтрольної України, відкрити її для неї, щоб вона мала можливість подивитися, в яких умовах перебувають громадяни Росії на території. Але я б хотіла у відповідь отримати зворотні можливості", - сказала омбудсмен.

За офіційною інформацією, додала Лутковська, у російській неволі перебувають приблизно 5 тисяч осіб. Йдеться не тільки про політичних в’язнів, а й про тих, хто поїхав туди на заробітки та потрапив у тюрму.

Читайте також: Росія досі не пускає Лутковську до українських прикордонників у СІЗО

Водночас Уповноважений ВР заявила, що готова почути у свій бік звинувачення у співпраці з окупантами. "Але в даному випадку йдеться про наших громадян, які можуть залишитися без жодної допомоги. А це все ж таки надія приїхати та подивитися, як вони там, донести до них ту стурбованість, яке є в українського суспільства", - сказала Лутковська.

Вона наголосила, що у неволі українці перебувають у повній інформаційній блокаді і часто навіть не здогадуються, що на Батьківщині за їхню свободу борються.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-