Українських школярів вчитимуть критично сприймати інформацію у медіа

Українських школярів вчитимуть критично сприймати інформацію у медіа

Укрінформ
У 50 школах України впровадять інфо-медійну ініціативу, мета якої - розвивати медійну грамотність, формувати здатність розрізняти серед медіа-контенту пропаганду та дезінформацію.

Про це на презентації ініціативи з інфо-медійної грамотності "Вивчай та розрізняй (L2D)" сказала міністр освіти та науки Лілія Гриневич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми предметно займаємося реформою шкільної освіти. Україна опинилася в центрі багатьох викликів. Навіть в умовах мирного життя ми спостерігаємо ситуацію, коли на наших дітей виливається море інформації. Діти зараз не ходять за знаннями до школи, вони можуть отримати їх з величезної кількості електронних джерел і ми не можемо захистити їх від, наприклад, неправдивої інфомації. Але ситуація для нас, українських громадян, стає ще складнішою, у зв'язку з тим, що ми всі живемо в умовах гібридної війни. І тут дуже важливо для виживання нашої держави, щоб громадяни розуміли і вміли критично мислити. ...Стоп-фейк з'явився, коли почалася війна і агресія з 2014 року. І спочатку це була волонтерська ініціатива, але саме життя заставляє нас зрозуміти, що медіа-грамотність є абсолютно необхідна життєва навичка для кожної сучасної людини", - сказала Гриневич.

Вона зауважила, що після апробації визначеними школами матеріалів та методології ініціативи "Вивчай та розрізняй (L2D)" вироблені практики будуть поширюватися на всі школи України. Також міністр подякувала посольствам Великої Британії та Сполучених Штатів за надану підтримку у впровадженні медіаграмотності у навчання в школах.

Читайте також: У Британії створять підрозділ з боротьби з фейковими новинами

У свою чергу посол Великої Британії Джудіт Гоф зауважила, що проти України ведуться як конкретні інформаційні атаки, так часом поширюється і неперевірена, недостовірна інформація.

"Інформація воєнізується, тобто перетворюється на зброю і використовується для того, щоб дезорієнтувати та розколоти громади. Україна стала однією з перших мішеней сучасної інформаційної війни, яку Росія розв'язала з блискавичною швидкістю, зокрема за допомогою соцмереж. Канали пропаганди, що поширюють нісенітниці, часто відтворюють інформацію з достовірних джерел і структур в контексті власних ворожих наративів", - сказала посол.

Також вона навела приклад, як можна завдати шкоди іміджу країни, коли ЗМІ не перевіряють інфомацію, як це сталося з одним з британських таблоїдів, який відніс столицю України до небезпечніших міст світу поряд з Могадішо та Дамаском.

Програма з інфо-медійної грамотності для середніх шкіл "Вивчай та розрізняй (L2D)" має на меті сформувати в учнів навички критичного мисленням і медійної грамотності, необхідні, аби не піддаватися впливу дезінформації та пропаганди.

Програма фінансується посольствами США та Великої Британії в Україні.

Реалізовувати програму буде IREX (Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів). Партнери у здійсненні програми Академія української преси та проект StopFake.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-