МОЗ роз'яснило ситуацію щодо лікування за кордоном двох українських дітей

МОЗ роз'яснило ситуацію щодо лікування за кордоном двох українських дітей

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я надало роз'яснення з приводу ситуації із сплатою лікування двох українських дітей за кордоном.

Про це повідомляється на сайті МОЗ.

 "Нині поширюється неправдива інформація, ніби МОЗ відмовило оплатити лікування двох дітей за кордоном, чим поставило їхнє життя під загрозу. Ідеться про двох хлопчиків, які потребували трансплантації кісткового мозку. Ми дуже співчуваємо родинам і сподіваємося на якнайшвидше одужання дітей. Разом з тим маємо пояснити ситуацію. У цих повідомленнях пропускають два ключових моменти. По-перше,  двом хлопчикам уже зробили потрібну операцію. А, по-друге, є підозра, що іспанська клініка, яка прийняла двох маленьких українських пацієнтів, несправедливо завищує вартість їхнього подальшого лікування - удвічі у порівнянні з такими ж послугами в цій самій клініці для дітей з інших країн. Ми розуміємо, що батьки, родичі тих пацієнтів, яким вже проведена трансплантація кісткового мозку (ТКМ), перебувають у фінансовій скруті. Проте операції їхнім дітям уже проведені і оплачені, натомість державні кошти могли би бути використані для порятунку життів пацієнтів, які досі чекають на операцію. Наразі з'ясовуються усі обставини справи, необхідні для остаточного рішення", - йдеться в роз'ясненні МОЗ.

Читайте також: В Україні достатньо вакцини від дифтерії і правця - експерт МОЗ

У Міністерстві наголосили, що рішення про оплату операцій з трансплантації кісткового мозку для двох українських пацієнтів в клініці "Сан Жоан де Деу" (Барселона, Іспанія) було прийнято  більшістю голосів на Комісії МОЗ України з питань направлення на лікування за кордон ще 21 грудня 2017 року. На той момент  інформації про те, що така операція вже проведена, не було. 28 грудня на засідання Комісії це рішення було призупинено до повного з’ясування обставин у зв‘язку з появою інформації від правоохоронних органів. У МОЗ зазначили, що клініка "Сан Жоан де Деу" фігурує уже в двох кримінальних провадженнях.

"Вартість проведення трансплантації кісткового мозку в Європі становить в середньому 4 млн гривень, тоді як клініка “Сан Жоан де Деу” виставила вдвічі більший рахунок. Представники клініки “Сан Жоан де Деу” відмовились надати пояснення та деталізовану калькуляцію лікування кожного з пацієнтів", - наголошують в МОЗ.

Читайте також: Доступні ліки: МОЗ додав до переліку ще 40 препаратів

В той же час, за повідомленням відомства, до МОЗу надійшов запит від правоохоронних органів щодо витребування матеріалів по справі. Щоб з’ясувати обставини, МОЗ подало запит у посольство Іспанії з проханням роз’яснити ситуацію і надати інформацію про вартість лікування в клініці та прокоментувати, чому вартість для українців вища на 100 тис. євро, ніж для дітей з інших країн.

Основною вимогою до прийняття комісією позитивного рішення є висновок групи експертів щодо доцільності виділення коштів і неможливості лікування захворювання в Україні. За 2017 рік проліковано за кордоном державним коштом було 134 людей, з них 62 дитини. 12 людей отримали відмову.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-