В Україні достатньо вакцини від дифтерії і правця - експерт МОЗ

В Україні достатньо вакцини від дифтерії і правця - експерт МОЗ

Укрінформ
В Україні наявні 6 млн доз вакцини проти дифтерії та правця, і ця кількість є достатньою.

Про це на брифінгу сказав експерт МОЗ з напрямку "Інфекційні хвороби. Дитячі інфекційні хвороби. Паразитологія" Федір Лапій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В Україні достатньо вакцин проти дифтерії та правця. Більше 6 млн доз - це вперше за останні роки ми можемо забезпечити імунітет кожному дорослому. А кожен дорослий кожні 10 років має пройти ревакцинацію проти дифтерії та правця", - сказав Лапій.

Він зазначив, що нині спостерігається певний ажіотаж через спалах захворюваності на кір, тож ця вакцина використовується дуже швидко. Аби не виникло такої ж ситуації з захворюваністю на дифтерію, фахівець закликав дорослих при зверненні до лікарі первинної ланки уточнювати, чи потрібно робити щеплення.

За словами Лапія, небезпечність дифтерії в тому, що на відміну від кору, який спочатку проявляється як ГРВІ , людина може бути носієм збудника дифтерії, але при цьому не мати симптомів захворювання.

Читайте також: МОЗ запевняє, що в Україні немає проблем з вакцинами від дифтерії

"Чому ми більше боїмося дифтерії. Бо вірус кору не має носійства - людина або хвора і виділяє вірус, або здорова і не виділяє вірус і не є його носієм. При дифтерії є носійство збудника дифтерії. Людина не має симптомів, відвідує дитячий колектив, роботу, їздить у транспорті. Збудник дифтерії більш стійкий у вологому середовищі, і тому ми говоримо про те, що носійство збудника дифтерії нікуди не зникає", - сказав лікар.

Водночас він наголосив, що створення колективного імунітету буде ефективним проти таких інфекційних захворювань, як кір, краснуха, паротит, дифтерія. А от на таке захворювання як правець, збудник якого перебуває в грунті, ризикує захворіти кожна людина, просто діставши травму і забруднивши її.

"Якщо 99% буде вакциновано проти правця, країна це відчує, тому що не буде хворих на правець. Але ті, хто не має імунітету від правця, має інфіковану рану, має збудник у рані, який продукує токсин, від колективного імунітету ніяк не залежить", - заявив Лапій.

За даними Центру громадського здоров'я, 38,7% дорослих пройшли вакцинацію АДП-м, яка використовується для ревакцинації від дифтерії та правця як дітей, так і дорослих. В наявності в Україні є 6 млн доз вакцини АДП-М, 700 тисяч доз вакцини АДП (для щеплення дітей). Окрім того, зважаючи на йомовірність спалаху дифтерії в Україні, для лікування цього захворювання наприкінці 2017 року Індія надала Україні як гуманітарну допомогу 900 доз протидифтерійної  сироватки.

На 2018 рік МОЗ заклало в бюджет 40,2 млн грн для закупівлі саме сироваток та імуноглобулінів, які використовуються для лікування цих захворювань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-