Українці найбільше довіряють волонтерам

Українці найбільше довіряють волонтерам

Опитування
Укрінформ
Порівняно з минулим роком баланс довіри/недовіри в Україні у всіх інституцій або майже не змінився, або погіршився. Найбільше українці не довіряють усім керівним інституціям, а довіряють – волонтерам і громадським організаціям.

Про це повідомила директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України Ірина Бекешкіна, посилаючись на результати дослідження.

"Щодо рейтингів довіри, то особливих сенсацій майже немає. Порівняно з минулим роком рейтинги політичних лідерів та державних і соціальних інституцій ідуть донизу, недовіра посилюється. І найбільша недовіра - до найвищих керівних інстанцій. Це перш за все Верховна Рада, це - уряд України, це всі правоохоронні інституції, прокуратура, суди, державний апарат, Президент, Національний банк, комерційні банки, політичні партії. Це - інституції з найнижчим рейтингом довіри. Причому дуже низьким", - підкреслила Бекешкіна.

Відповідно до опитування, з-поміж політичних інститутів найгіршу оцінку за довірою отримали Верховна Рада (-76 %), державний апарат (-75%), політичні партії (-71%), уряд України (-65%), Президент України (-60%). До лідерів недовіри також потрапили такі складові правоохоронної системи як суди (-75%) та прокуратура (-74%). Дуже високим рівень недовіри виявився і до комерційних банків (-73%) та Національного банку України (-67%). Найгірший баланс довіри/недовіри мають російські ЗМІ (-77%).

Негативний баланс довіри/недовіри мають й інші соціальні інституції: поліція (-46%), СБУ (-26,5%), профспілки (-25%), західні ЗМІ (-22%), патрульна поліція (-19%), Омбудсман (-17%), НАБУ (-12%), органи місцевого самоврядування (-12%), ЗМІ України (-6%).

"Що стосується якихось позитивних змін, то краще виглядає НАБУ. Це єдина державна інституція, у якої на 17% покращився баланс довіри/недовіри. Хоча переважає недовіра (-12). Довіряють, як і раніше, перш за все недержавним інституціям. Це волонтерські організації, громадські організації, церква. А з державних єдина інституція, якій явно довіряють, - це армія", - зазначила Бекешкіна.

Читайте також: Рейтинг президентських лідерів: соціолог розповіла про "маленьку сенсацію"

Серед соціальних інституцій найкращий баланс довіри мають волонтерські організації (+37%), Збройні сили України (+37%), Церква (+25%), громадські організації (+4%). Натомість решта інституцій, довіра до яких оцінювалася в опитуванні, мають негативний баланс довіри.

Загальнонаціональне дослідження проведено Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 15 по 19 грудня 2017 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2004 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-