Мовні квоти на ТБ: Нацрада пропонує скоротити перехідний період

Мовні квоти на ТБ: Нацрада пропонує скоротити перехідний період

Укрінформ
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення закликає парламент законодавчо скоротити перехідний період впровадження мовних квот на телебаченні. 

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій головою Національної ради Юрієм Артеменком під час засідання 11 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Моніторинги ефіру підтверджують, що показники звучання української пісні та ведення програм на радіо суттєво покращилися. Але закон про мовні квоти на телебаченні не виправдав сподівань через встановлений перехідний період, що триватиме до 13 жовтня 2018 року. Передбачена перехідними положеннями норма, що до передач, виконаних українською мовою, зараховується увесь телевізійний продукт національного і власного виробництва, знівелювала всі очікування", - зазначив Артеменко.

Він нагадав, що перехідний період був передбачений, аби мовники скоригували свої виробничі завдання, навчили ведучих та авторів програм і передач, підготували або залучили нових, якісно оновили свій контент та збільшили вихід власного продукту. Проте деякі канали не зорієнтовані на якісні перетворення - вони залишили ефір незмінним, лише формально забезпечуючи дотримання законодавчих вимог.

Читайте також: Нацрада хоче прописати чіткі критерії кіно з "русским миром"

У Нацраді прогнозують, спираючись на практику спілкування з індустрією, що така ситуація триватиме аж до жовтня - телеканали не поспішатимуть саморегулювати цей процес, і глядач отримуватиме й надалі неграмотний і непрофесійний контент.

"Регулятор пропонує Верховній Раді України ініціювати перегляд законодавчих норм з тим, аби перехідний період завершився не пізніше ніж у березні-квітні цього року. Лише такий підхід уже нині стимулюватиме телеканали подбати про якість ефіру", - підкреслюється в заяві.

З повним текстом документа можна ознайомитися на сайті Нацради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-