Нацрада хоче прописати чіткі критерії кіно з

Нацрада хоче прописати чіткі критерії кіно з "русским миром"

Укрінформ
Між Україною і РФ не існує угоди щодо спільного кіновиробництва, тож настав час вирішити питання законодавчого врегулювання копродукції у цій сфері з країною-агресором.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій головою Національної ради Юрієм Артеменком під час засідання 11 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наразі є положення частини другої статті 23 Закону України "Про кінематографію", які регламентують, що присвоєння статусу спільного виробництва можливе за наявності міжнародних договорів (Держкіно надає відповідно до міжнародних договорів аудіовізуальним творам в Україні статус продукту спільного виробництва). Відомо, що Україна ратифікувала угоди про спільне виробництво фільмів і співробітництво у сфері кінематографії між Кабінетом міністрів України та урядами Держави Ізраїль і Французької Республіки. Угоди про спільне виробництво кіновідеопродукції України з Російською Федерацією немає, ба більше, з ініціативи цієї країни 21 жовтня 2017 року відбулася денонсація Угоди між українським урядом і урядом Російської Федерації про співробітництво в галузі телебачення і радіомовлення", - сказав Артеменко. 

В заяві також зазначається, що визначення кінематографічного твору національним сьогодні дає можливість вітчизняним телеканалам і виробникам із Російської Федерації "маніпулювати вихідними даними в такий спосіб, що будь-який фільм через чинну систему балів можна зарахувати до продукту спільного виробництва". 

"Тобто зазначити певну кількість творчих працівників, технічного персоналу, витрати, локації - і фільм автоматично стає національним, навіть якщо там є лише "русский мір" з неідентифікованими містами і персонажами, що живуть невідомо в якій країні", - наголошують у Нацраді.

Читайте також: Нацрада хоче заборонити ведення програм і передач політиками

Таким чином, беручи до уваги наявність суперечливих даних щодо фільмів, виготовлених у співпраці з РФ, які демонструються у телевізійному прокаті на території України, та враховуючи інші наведені аргументи, Національна рада наполягає на необхідності визначення терміну "спільне виробництво" і чітких норм щодо поширення продукції спільного виробництва в профільному законі. Відтак регулятор матиме адекватні засоби впливу на телеканали.

З повним текстом заяви можна ознайомитися на сайті Нацради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-