У Білорусі завербували українця для стеження за прикордонниками і учасниками АТО

У Білорусі завербували українця для стеження за прикордонниками і учасниками АТО

Укрінформ
Громадянин України, який 11 років проживав у Республіці Білорусь, повернувшись додому, добровільно прийшов до управління СБУ в Чернігівській області й зізнався, що був завербований Комітетом держбезпеки Білорусі.

Про це повідомив білоруський опозиційний телеканал "Белсат".

"Громадянин України, після 11 років проживання у Білорусі й повернення до України, прийшов в управління СБУ у Чернігівської області і зізнався, що його завербував Комітет держбезпеки Білорусі. Як випливає з рішення Ріпкинського районного суду Чернігівської області від 4 січня 2018 року, завдяки добровільному зізнанню, українець звільнений від кримінальної відповідальності у справі про державну зраду", - йдеться у повідомленні.

Як випливає з судового рішення, упродовж 2006-2017 років українець постійно проживав із дружиною в Хойнікському районі Гомельської області. Та в червні 2017-го білоруська влада позбавила його дозволу на проживання, і він вимушено повернувся до батьків у селище Ріпки Чернігівської області, продовжуючи періодично відвідувати дружину в Білорусі.

Читайте також: Сили АТО збили російський дрон-шпигун

У липні 2017 р., під час чергової поїздки до Білорусі, в прикордонному пункті пропуску "Нова Гута", під загрозою депортації та заборони в'їзду на білоруську територію, співробітник КДБ Білорусі запропонував українцеві співпрацю, і він погодився, підписавши відповідні конфіденційні документи. Українець повинен був отримувати завдання і передавати зібрану інформацію в Білорусь під час особистих зустрічей зі співробітником КДБ у "Новій Гуті".

Йшлося про збір розвідувальних даних про автотранспорт і особовий склад Держприкордонслужби та правоохоронних органів України, які перебувають на території Ріпкинського району біля кордону з Білоруссю, а також інформації про місцевих жителів, які брали участь у проведенні антитерористичної операції на території Донецької і Луганської областей.

Читайте також: Викриття агента РФ: Грицак розповів про найбільшу впійману "рибу"

У жовтні 2017 р. проти українця відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Цей злочин карається позбавленням волі на строк від 12 до 15 років. Однак, через добровільне звернення в СБУ із заявою про свій зв'язок з представниками іноземної спецслужби, а також відсутність збитків, завданих державним інтересам України, чоловіка звільнили від кримінальної відповідальності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-