Десять українських моряків із заарештованого у Сирії судна їдуть додому

Десять українських моряків із заарештованого у Сирії судна їдуть додому

Укрінформ
Десятеро українських моряків, які з серпня 2017 року перебували на заарештованому судні "Старшина Деров" у порту Сирії, повертаються на Батьківщину.

Про це 5 січня повідомила прес-служба Посольства України в Ліванській Республіці. 

"Працівники Посольства України в Лівані протягом цього тижня працювали над поверненням українського екіпажу судна "Старшина Деров Н.Г." до України. Десять українських громадян стали заручниками ситуації, коли судно у зв’язку з арештом не могло залишити порт, а його екіпаж міг бути повернутий на Батьківщину лише після його заміни на інший", -  йдеться у повідомленні.

У посольстві поінформували, що після звернення родичів моряків дипломати почали оперативно працювати з екіпажем, капітаном та адміністрацією заарештованого судна. Зокрема, у Сирії вирішували питання заміни екіпажу на новий, повернення українцям їхніх документів, оформлення віз до Сирії, надання дозволу на репатріацію та переїзд до кордону з Ліваном.

А у Лівані українські дипломати опікувалися організацією підготовки перельоту екіпажу з Бейрута до Києва, прийняттям їх у Лівані, наданням будь-якої допомоги в разі потреби, перевезенням до аеропорту Бейрута та посадкою українців на літак.

Читайте також: Український моряк, якого звільнив суд в Індії, повертається в Україну

Посольство України в Лівані висловило подяку за допомогу Почесному генеральному консулу в Сирії Тамеру Аль-Тунсі та авіакомпанії «Браво».

Як повідомлялося, 10 українських моряків, які уклали контракт із турецьким судновласником і прямували до Лівану, з серпня 2017 року "застрягли" у порту Тартус (Сирія) на заарештованому сирійськими органами влади судні "Старшина Деров". Капітан порту Тартус забрав в українців паспорти та інші документи і відмовився їх повертати. З'ясувалося також, що судно і його власник перебувають під загрозою санкцій за неодноразові заходження в окупований Крим.

З серпня українські моряки не отримували зарплату. На борту судна вантажу не було, і весь цей час воно жодного разу не залишало межі порту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-