Стратегічні об'єкти України захищені не гірше за наші - представник НАТО

Стратегічні об'єкти України захищені не гірше за наші - представник НАТО

Укрінформ
Рівень захисту критичної інфраструктури в Україні є не гіршим, ніж у багатьох країнах НАТО.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу заявив представник Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки (Вільнюс) Рімантас Шикас.

"Наскільки захищена критична інфраструктура в Україні? Важко відповісти, хай цю оцінку зробить сама Україна, однак оцінювати краще у порівнянні. На мою думку, якщо порівнювати з іншими країнами, то цей рівень захисту нічим не відрізняється, за великим рахунком. Сама інфраструктура десь може бути складнішою – відповідно, що і захист потрібен складніший. Але в цілому я не бачу великої різниці в тому, як вона захищається в Україні чи в Литві, наприклад", - сказав він.

За словами Шикаса, якщо система працює, "то, значить, є і її захист". "Тим більше, якщо спроби розвалити систему були", - додав він.

Читайте також: Більшість українців хочуть вступу до ЄС

Також представник Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки зазначив, що зараз не лише в Україні, а й в Альянсі йде дискусія щодо визначення "гібридна війна". "Усе зводиться до того, що загального визначення не існує, а відповідно – немає і якогось виключного переліку загроз, які несе з собою ця гібридна війна. Саме тому слід готуватися до загроз в усіх сферах, постійно робити оновлення оцінок. Очевидно, що енергетична інфраструктура, яка забезпечує функціонування держави та населення, належить до одного з головних потенційних об'єктів гібридної агресії", - наголосив він.

Шикас також назвав корисним для усіх організаторів командно-штабні навчання Coherent Resilience 2017 з питань захисту критичної електроенергетичної інфраструктури (CORE 17), які пройшли у жовтні 2017 року в Києві і співорганізатором яких виступив Центр НАТО: "Захист критичної інфраструктури – відносно нова сфера для НАТО, і тому Альянс зараз набирається досвіду та компетенції. Власне, з цією метою і створювався наш Центр. Досвід України в цьому плані для нас також цікавий".

Він також додав, що перепон для бажання України приєднатися до цього Центру немає. "Наразі Грузія вже є членом Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки, проходить процедуру Фінляндія, яка не є членом НАТО. Тому немає жодних проблем і для приєднання України. Просто потрібно пройти бюрократичні процедури, а це може зайняти близько року", - повідомив Шикас.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-