У Раді зареєстровано законопроект про аудіовізуальні послуги

У Раді зареєстровано законопроект про аудіовізуальні послуги

Укрінформ
У ВР зареєстровано законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" № 7397, спрямований на імплементацію норм європейського законодавства.

Автором законодавчої ініціативи виступила голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, народний депутат Вікторія Сюмар, повідомляється на сайті парламенту

Як зазначається у пояснювальній записці, головною метою внесення змін до закону «Про телебачення і радіомовлення» імплементація норм європейського законодавства у національне законодавство «шляхом забезпечення реалізації права на свободу вираження поглядів і на отримання різнобічної, достовірної та оперативної аудіовізуальної інформації, плюралізму та вільного поширення такої інформації, на захист прав споживачів аудіовізуальних медіа-сервісів».

Відповідно до законопроекту, аудіовізуальним медіа-сервісом є радіо- та телевізійне мовлення, а також нелінійні аудіомедіа-сервіси й аудіовізуальні медіа-сервіси.

Реалізація положень законопроекту встановлює європейські стандарти в українському медійному середовищі, зокрема у держрегулюванні щодо створення і розповсюдження аудіовізуальних медіа-сервісів.

Також у законопроекті застосовується принцип «технологічної нейтральності», який передбачає державне регулювання послуг незалежно від технології поширення аудіовізуальної інформації, що покликане «забезпечити розвиток конкуренції, покращення пропозиції споживачам та рівність прав та обов'язків суб'єктів господарювання в сфері надання аудіовізуальних медіа-сервісів, які в своїй діяльності не використовують радіочастотний ресурс».

Окремими нормами передбачена прозорість інформації про засновників і власників суб'єктів надання та постачання аудіовізуальних медіа-сервісів, якими визначаються провайдери аудіовізуального медіа-сервісу та провайдер сервісу доступу до пакетів розкладів програм (теле- та радіоканалів).

Законопроектом передбачені вимоги щодо захисту неповнолітніх, надання права на відповідь і право на спростування недостовірних відомостей, обмеження аудіовізуальних комерційних повідомлень, збалансоване висвітлення думок у передачах новин, адаптація передач для осіб з вадами слуху і зору, мовні квоти, квоти для європейських аудіовізуальних творів та національного продукту, квоти для продукту незалежних виробників, офіційні повідомлення, правила мовлення в дні трауру. Нагляд за їх дотриманням має здійснювати Нацрада.

Водночас законопроект передбачає визнання законів «Про телебачення і радіомовлення» і «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» такими, що втратили чинність. Відповідно Нацрада має розробити низку підзаконних нормативно-правових актів задля реалізації законопроекту.

Читайте також: Нацрада включила до списку адаптованих телеканал із азіатськими фільмами

Зазначається, що цей законопроект створить необхідні сучасні європейські умови для задоволення інформаційних потреб громадян України, ефективного розвитку сфери надання аудіовізуальних медіа-сервісів із використанням нових технологій, сприятиме надходженню інвестицій і збільшенню Державного бюджету України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-