"Особливий статус" ОРДЛО підтримують лише 14% жителів Донбасу

Дослідження
Укрінформ
Лише близько 14% жителів підконтрольних уряду районів Донеччини та Луганщини підтримують надання ОРДО та ОРЛО якогось "окремого статусу".

Про це свідчать дослідження громадської думки жителів Донбасу щодо перспектив вирішення збройного конфлікту, яке було проведено Фондом "Демократичні ініціативи" ім.Ілька Кучеріва та презентовано у вівторок в Укрінформі.

"Лише по 14% усіх жителів Донбасу підтримує ідею надання сепаратистам "особливого статусу" чи надання російській мові статусу державної мови", - йдеться в аналітичному звіті “Стан суспільної свідомості на Донбасі: оцінки тенденцій, прогнози та рекомендації для державної політики реінтеграції Донбасу”, підготовленого Фондом за фінансової підтримки посольства Великої Британії в Україні.

Згідно з дослідженням, лише 12% жителів  Донеччини та Луганщини схвалюють відмову від перспективи членства України в НАТО та закріплення в Конституції нейтрального статусу.  Також лише по 7% мешканців регіону підтримують  проголошення амністії усім учасникам бойових дій та введення федеративного устрою.

“На Донбасі домінує думка про необхідність якомога  скорішого ухвалення рішень про припинення збройного конфлікту. Це великою мірою зумовлено тим, що у половини опитаних мешканців на окупованих територіях проживають рідні, близькі та друзі. З них 60% стверджують, що відносини між ними залишилися такими самими чи навіть стали ще тіснішими”, -  свідчать результати дослідження.

Поруч з цим, серед громадян на Донеччині та Луганщині досі немає домінуючого погляду на те, якою повинна бути державна політика з відновлення суверенітету над окупованими територіями: "Частка прихильників миру за всяку ціну (41%) практично дорівнює кількості тих, хто вважає, що не всі поступки  варті миру (36,9%)".

Таким чином, зазначають автори звіту, більшість громадян на Донбасі очікують від керівництва держави реалістичного рішення щодо припинення конфлікту. “Хоча люди найбільше прагнуть миру, однак усвідомлюють, що нав’язувані Росією умови мирного врегулювання, в тому числі положення політичної частини Мінських домовленостей, не принесуть бажаних позитивних змін”, - йдеться в аналітичному звіті.

Читайте також: Українці категорично не сприймають думку про відділення Донбасу - соціолог

Також громадяни на Донбасі усвідомлюють, що швидкість мирного врегулювання "перебуває поза межами можливостей держави і залежить великою мірою від готовності Росії піти на поступки під тиском  міжнародної спільноти".

Водночас, мешканці Донбасу висувають цілком конкретні вимоги щодо поліпшення соціально-економічного становища та умов життя  у своїх населених пунктах. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-