Сторожук сказав, коли до суду направлять обвинувальні акти у справі МН17

Сторожук сказав, коли до суду направлять обвинувальні акти у справі МН17

Ексклюзив
Укрінформ
Міжнародна слідча група наступного року направить обвинувальні акти до суду Нідерландів відносно причетних до збиття Боїнга MH17. 

Про це повідомив в інтерв'ю Укрінформу перший заступник генпрокурора Дмитро Сторожук за підсумками зустрічі з головою Національної прокуратури Нідерландів Фредеріком Вестербеке і керівником Центрального департаменту розслідування злочинів Національної поліції Вільбертом Пауліссеном.

"У наші плани у 2018 році входить підготовка матеріалів щодо підозрюваних для передачі до суду відповідно до підписаної 7 липня поточного року  угоди про передачу юрисдикції до Королівства Нідерланди", - сказав він.

За словами Сторожука, час передачі обвинувальних актів до суду залежить від нідерландської сторони. "Ми повністю відштовхуємося від їхнього плану", - додав він.

Наразі кількість фігурантів цієї кримінальної справи не збільшилася і налічує 120 осіб, повідомив Сторожук.

Основний судовий процес над підозрюваними у збитті літака проходитиме у суді Нідерландів. Водночас країни-учасники Міжнародної слідчої групи у рамках свого кримінального провадження також зможуть звертатися з позовами у свої національні суди.

"Відповідно до укладеної у липні угоди  судовий процес має відбуватися у національному суді Королівства Нідерланди у відповідності до законодавства цієї країни, яке передбачає також і процедуру заочного засудження. На сьогоднішній день всі деталі майбутнього судового процесу іще  обговорюються і щось стверджувати на сто відсотків немає можливості. Але судовий процес у національному суді Королівства Нідерланди не позбавляє Україну можливості звертатися до суду із обвинувальними актами щодо інших осіб, також причетних до знищення літака, до українського суду. У кожній країні-учасниці спільної Міжнародної слідчої групи є своє кримінальне провадження, своє слідство, ми знаходимо свої докази і матимемо можливість звертатися в національні суди з клопотаннями про засудження винних у збитті  літака", - зазначив посадовець.

Читайте також: МН17: Порошенко затвердив продовження угоди з Нідерландами

Він також запевнив, що у цій справі немає терміну давності.

"Це злочин проти життя. Загинуло 298 осіб, тому цей злочин буде розслідуватися, доки не з’ясують  всі обставини і встановлять всіх причетних", - резюмував Сторожук.

Як відомо, літак Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 в Донецькій області. Загинули 298 осіб, що перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

Розслідування показало, що Boeing був збитий ракетою серії 9М38, яка застосовується у зенітно-ракетному комплексі "Бук". Установка була доправлена з Росії і запущена з території, яку на той час контролювали бойовики "ДНР". Фрагменти ракети серії "Бук" були виявлені як під час розтину тіл членів екіпажу, так і в одному з віконних отворів кабіни літака.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-