Дмитро Сторожук, перший заступник генпрокурора
У 2018 році міжнародна слідча група спрямує до суду обвинувальні акти по Боїнгу MH17 
13.12.2017 14:01

На початку тижня Україну відвідали два нідерландських високопосадовці – керівник Центрального департаменту розслідування злочинів Національної поліції Вільберт Пауліссен і голова Національної прокуратури Фредерік Вестербеке. Останній очолює Міжнародну слідчу групу в справі збиття Боїнга MH17. Природно, що під час їхньої зустрічі з керівниками Генпрокуратури та Служби безпеки йшлося саме про цю резонансну справу.

Про досягнуті домовленості Укрінформ розпитав у першого заступника генпрокурора Дмитра Сторожука. Саме він курирує роботу українських слідчих, які працюють над справою збитого малазійського Боїнга. 

- Дмитре Анатолійовичу, у понеділок ви брали участь у зустрічі з голландськими партнерами. Які питання обговорили і про що домовилися?

- Ми підбили підсумки нашої роботи за 2017 рік і обговорили завдання на наступний рік. У наші плани у 2018 році входить підготовка матеріалів щодо підозрюваних для передачі до суду відповідно до підписаної 7 липня поточного року угоди про передачу юрисдикції до Королівств Нідерландів. Фредерік Вестербеке та Вільберт Пауліссен розповіли нам – як у них в країні відбувається підготовка матеріалів для передачі до суду, що їм для цього потрібно, які робляться експертні висновки та чи достатній рівень цих матеріалів. Також ми обговорили українське законодавство і можливість передачі наявних у нас матеріалів щодо підозрюваних осіб для розгляду в суді Нідерландів.

- Міжнародна слідча група планує передати обвинувальні акти до суду в першому півріччі 2018 року, чи, можливо, у другому?

- Це буде залежати від нідерландської сторони. Ми повністю відштовхуємося від їхнього плану. 

- Раніше в інтерв’ю Укрінформу ви повідомили, що у справі збиття Боїнга рейсу MH17 фігурує 120 осіб. Чи збільшилася кількість фігурантів справи?

- Ні, станом на сьогоднішнє число (11 грудня 2017 р. – ред.), – не збільшилася.

- Як слідство планує повідомляти про підозри фігурантам цієї справи? Раніше ви розповідали про заплановані для цього спецоперації... 

- Повідомлення про підозру та подальше передання матеріалів буде відбуватися у відповідності до вищезгаданої угоди про передачу юрисдикції до Королівства Нідерландів.

- Які існують перспективи їх засудження?

- Відповідно до укладеної у липні угоди судовий процес має відбуватися у національному суді Королівства Нідерландів у відповідності до законодавства цієї країни, яке передбачає також і процедуру заочного засудження. На сьогодні всі деталі майбутнього судового процесу ще обговорюються, і щось стверджувати на сто відсотків немає можливості.

Але судовий процес у національному суді Королівства Нідерландів не позбавляє Україну можливості звертатися до українського суду із обвинувальними актами щодо інших осіб, також причетних до знищення літака. У кожній країні-учасниці спільної Міжнародної слідчої групи є своє кримінальне провадження, своє слідство, ми знаходимо свої докази і матимемо можливість звертатися в національні суди з клопотаннями про засудження винних у збитті  літака.

- Яке покарання їм загрожує?

- Все залежатиме від ролі кожної особи у вчиненні цього злочину. Водночас, якщо ми говоримо про судовий процес, який буде проходити у національному суді Королівства Нідерландів, то і покарання буде призначатися виключно у відповідності до законодавства цієї країни.

- Чи існує термін давності у цій справі?

- Це злочин проти життя. Загинуло 298 осіб, тому цей злочин буде розслідуватися, доки не з’ясують всі обставини і встановлять всіх причетних.

- Слідство встановило весь екіпаж “Бука”?

- Я не хотів би зараз це коментувати, оскільки зазначена інформація становить таємницю слідства.

- Як оприлюднення результатів розслідування The Insider і Bellingcat позначиться на подальшому притягненні до відповідальності генерал-полковника Миколи Федоровича Ткачова?

- Тепер він вже знає, що відносно нього проводяться розшукові заходи.

- Але ви особисто проводили прес-конференцію, під час якої просили повідомити будь-яку інформацію про Миколу Федоровича з позивним «Дельфін» та Андрія Івановича з позивним «Оріон». Очевидно, вони вже тоді були обізнані, що ви їх шукаєте...

- Одна справа, коли вони знають, що їх шукають, а інша – коли їх уже розсекретили. Це різні речі.

Алла Шершень, Київ

Фото: Шамкін Данііл

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-