Фінансування НСТУ збільшили майже удвічі порівняно з 2016 роком - Наливайко

Фінансування НСТУ збільшили майже удвічі порівняно з 2016 роком - Наливайко

Укрінформ
У 2017 році фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України збільшено майже удвічі порівняно з 2016 роком, при цьому недофінансування НСТУ становило 15%.

Про це повідомив голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, інформує-прес-служба відомства.

Як повідомляється, Бюджетний комітет Верховної Ради погодив урядове розпорядження "Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету", передбачених Держкомтелерадіо на загальну суму 128 млн 400 тис. грн.

"Мова йде про зекономлені, а тому невикористані НСТУ гроші під час проведення пісенного конкурсу Євробачення. Згідно з рішенням, кошти у повному обсязі скеровані на фінансову підтримку НСТУ. Таким чином за цією статтею загальна сума фінансування в цьому році склала 1 млрд 099 млн грн. Згідно з відповідною статтею закону, повинно бути 1 млрд 294 млн грн. Отже, недофінансування в 2017 році склало 15%. Водночас порівняно з фінансуванням минулого року НТКУ, що складало 652 млн грн, збільшено на 447 млн грн, а це майже 70%", - зазначив Наливайко.

Він також повідомив, що найближчим часом за НСТУ буде закріплено майно, закуплене державним коштом для проведення Євробачення на загальну суму 35 млн 500 тис. грн. "Крім того, на рахунках НСТУ знаходиться 73 млн грн комерційних доходів від проведення Євробачення. З урахуванням цих активів фінансування в 2017 році складе понад 90% від визначеного. Якщо порівняти з минулим роком, воно збільшено майже вдвічі - на 555 млн грн", - додав Наливайко.

Читайте також: Бюджет-2018: у другій редакції доходи зросли на 36 мільярдів

Зазначається, що кошти, які будуть перерозподілені, НСТУ планує використати таким чином: 55 млн грн направити на забезпечення висвітлення Зимових та Літніх Олімпійських і Параолімпійських ігор, що дозволить з часом отримати надходження від реклами і за традицією значно поліпшити рейтингові показники; 24 млн грн - на технічне переоснащення для забезпечення трансляції з подальшим використанням для потреб компанії. Решту - 49 млн грн - планується використати на фінансування інших потреб суспільного мовника.

Як відомо, Держкомтелерадіо є акціонером публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" і від імені Кабінету міністрів України контролює фінансування суспільного мовлення.

Як повідомлялося, 1 грудня на черговому засіданні Кабінету міністрів України одноголосно підтримали розподіл коштів, зекономлених під час проведення пісенного конкурсу Євробачення-2017. 128 млн 400 тис. грн мали повернути у розпорядження НСТУ, нагадує "Детектор медіа".

Відповідно до закону "Про Суспільне телебачення і радіомовлення в Україні", бюджет суспільного мовника має становити 0,2% видатків загального фонду державного бюджету України за попередній рік. У 2017 році ПАТ "НСТУ" мала б отримати з бюджету 1,2 млрд грн, проте у держбюджеті на цей рік було закладено лише 75% цієї суми – 970,79 млн грн. Не вистачало 323, 65 млн грн.

Через недофінансування Національної суспільної телерадіокомпанії трансляція зимової Олімпіади-2018 у Кореї та літньої Олімпіади-2020 в Японії на "UA: Першому" була під загрозою. Загальна сума витрат на придбання прав на трансляцію обох ігор становить 3 млн дол., з яких 600 тис. дол. необхідно заплатити уже до кінця 2017 року, повідомила прес-служба НСТУ. За даними телеканалу "UA: Перший", на забезпечення сигналу, облаштування студії та відправку двох знімальних груп до Кореї та Японії мовнику необхідно витрати близько 4,6 млн грн.

Водночас директор НСТУ Зураб Аласанія повідомив, що у законі про державний бюджет на 2018 рік, який Верховна  Рада ухвалила в четвер увечері в другому читанні, фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) зменшене майже удвічі порівняно з 2017 роком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-