ВР прийняла за основу законопроект про забезпечення рівних прав жінок і чоловіків у ЗСУ

ВР прийняла за основу законопроект про забезпечення рівних прав жінок і чоловіків у ЗСУ

Укрінформ
Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних силах України та інших військових формуваннях».

За прийняття відповідного законопроекту № 6109 проголосувало 230 депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Член Комітету Ради з питань національної безпеки і оборони Тетяна Чорновіл зазначила, що законопроект спрямований, зокрема, і на те, щоб надати можливість жінкам реалізуватись в Збройних силах.

«Зараз законодавство не захищає жінок-воїнів, зокрема є дуже величезні обмеження у віку. Наприклад, контракт на проходження військової служби не може підписати жінка старше 40 років, незважаючи на її військові звання. Це означає, що у нас немає не тільки жінок-генералів, а й теоретично їх не може бути, поки така ситуація панує в законодавстві», - наголосила Чорновіл. 

Законопроектом передбачено внести зміни до ряду положень Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» та до пункту 269 Статуту внутрішньої служби Збройних сил України, якими пропонується надати особам обох статей рівні можливості щодо укладення контракту на проходження військової служби, визначивши, що жінки можуть укладати контракт на проходження військової служби до досягнення граничного віку перебування на військовій службі. Також пропонується закріпити принцип, за яким жінки мають проходити військову службу на рівних засадах із чоловіками, що включає рівний доступ до посад і військових звань та рівний обсяг відповідальності під час виконання обов’язків військової служби.

Окрім того, законопроектом скасовуються обмеження щодо призначення військовослужбовців-жінок у добовий наряд, відправлення у відрядження і звільнення від проходження зборів.

Читайте також: У Франції на підводному човні вперше служитимуть жінки

Як повідомлялось, 23 листопада перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час панельної дискусії «Роль жінки в суспільно-політичному житті країни: погляд зсередини та погляд ззовні» в рамках Першого Жіночого конгресу підкреслила, що українських жінок слід ширше залучати до миротворчих процесів, наразі ж їхній потенціал є недооціненим. За її словами, наразі у Збройних силах України проходять службу 19 892 жінки (2 458 офіцерів, 17 044 сержантів та солдатів). Із них - 266 були мобілізовані до лав Збройних сил.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-