Патріарх Філарет: Українська церква ніколи не повернеться до Московського патріархату

Патріарх Філарет: Українська церква ніколи не повернеться до Московського патріархату

Укрінформ
Українська церква ніколи не повернеться до Московського патріархату, чого намагається досягнути Російська православна церква.

Про це заявив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет під час прес-конференції 1 грудня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Примирення з Російської православною церковною не сталося, тому що Архієрейський Собор РПЦ, скориставшись моїм зверненням, направив його не на примирення та вирішення питання автокефальної Української церкви, а направив його на те, що ми нібито хочемо повернутися до Московського патріархату. Так ось, я хочу заявити твердо: жодного покаяння в тому, що я обрав шлях автокефалії Української православної церкви, не було, немає й не буде ніколи. Бог дав нам державу, то в цій державі повинна бути й незалежна православна церква. Це аксіома... Коли звернулись до мене про примирення, то я і пішов на це, але щоб ми обговорювали питання про автокефалію. А вийшло зовсім інакше: нас тепер знову хочуть закликати на переговори щодо повернення до Московського патріархату. Я хочу заявити, що ніколи Українська церква не повернеться до Московського патріархату, тому що ми маємо совою державу. Повернення ніколи не буде, а єдина помісна церква в Україні буде, з часом, але буде", - пояснив Патріарх Філарет.

Ініціатива ж щодо примирення з РПЦ, за його словами, пішла від Московської патріархії.

Читайте також: Філарет не “каявся перед РПЦ” і не просив помилування - УПЦ КП

"Причому ініціатива йшла не прямо з Москви до Києва, а через Нью-Йорк, через Першоієрарха РПЦЗ (МП) митрополита Іларіона. У результаті переговорів з митрополитом закордонної російської церкви Іларіоном мною була організована делегація для перших контактів у Москві... В результаті цієї зустрічі було порушено питання про примирення, тобто Московський патріархат хотів досягнути примирення з нашою церквою. Звичайно, ми не хочемо ворогувати не тільки з Московським патріархатом, а хочемо жити в митрі з усіма православними церквами та з іншими регаліями. Тому ми були зацікавлені в тому, щоб знайти порозуміння. Але для того, щоб знайти примкнення, Московській патріархії треба було зняти накладені в 1997 році покарання на мене, тобто анафему. А до цього було ще рішення про позбавлення мене архієрейства. І тому треба було вирішити це питання, тому що примирення без молитовного єднання і співслужіння за божественною літургією неможливе. Так ось, для цього треба, щоб Архієрейський Собор РПЦ в Москві зняв це "прещение", яке він наклав. Але розгляду цього питання на Соборі, митрополит Іларіон попросив, щоб я написав звернення до патріарха та єпископату Російської православної церкви", - уточнив Патріарх Філарет.

Спочатку, за його словами, готовності писати подібне звернення не було, але Філарет таки зробив його, підкресливши при цьому, що УПЦ КП також бажає примирення з РПЦ.

"Згодом була направлена друга делегація на ці переговори, яка передала це звернення. Мова йшла про примирення та майбутню автокефалію Української церкви... Ми постійно говоримо, що Україні потрібна Єдина помісна православна церква, і заради цієї мети ми й пішли на це примирення", - додав Патріарх Філарет.

Читайте також: Київський патріархат пояснив, навіщо Філарет писав Кирилу

Як повідомляв Укрінформ, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет написав 16 листопада 2017 року листа до патріарха московського Кирила і єпископату РПЦ листа, який може стати підставою для неправильних висновків. У листі не йдеться про "прохання" Патріарха Філарета - він "закликає" своїх адресатів визнати від початку недійсними ті рішення, які Московському патріархату заважають відновити молитовну єдність з Помісною УПЦ - Київським патріархатом. Після такого рішення Патріарх Філарет висловлює сподівання на рішення РПЦ визнати автокефалію УПЦ.

Раніше у четвер російські ЗМІ повідомили, що на Архієрейському Соборі, який проходить у Москві, заслухали звернення Патріарха Філарета (Денисенко) від 16 листопада 2017 року начебто з проханням пробачити його і повернути у лоно "канонічної матері-церкви".

Фото Володимира Тарасова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-