Філарет не “каявся перед РПЦ” і не просив помилування - УПЦ КП

Філарет не “каявся перед РПЦ” і не просив помилування - УПЦ КП

Лист
Укрінформ
Патріарх Філарет не просив помилування у патріарха Кирила та єпископату Російської православної церкви.

Про це заявив спікер Київського патріархату УПЦ архієпископ Євстратій (Зоря), коментуючи оприлюднений лист Філарета.

“Патріарх не має приводу «каятися перед РПЦ», бо він не винний ні в чому з того, в чому його винуватять. А прощати і просити прощення ОСОБИСТО - обов‘язок кожного християнина”, - наголосив він.

Євстратій пояснив, що лист Патріарха Філарета до Патріарха Кирила був написаний на прохання з МП, щоби бути підставою на Соборі відновити можливість молитовного єднання. “На жаль, цю можливість Собор відкинув”, - зазначив він.

Читайте також: Патріарх Філарет скликає прес-конференцію

За словами спікера Київського патріархату, цей лист написаний з дипломатичним бажанням врахувати «лице» адресата, щоби він міг зберегти його. “На жаль, адресат не побажав врахувати нічиї інтереси, крім власних”, - додав архієпископ.

Євстратій наголосив: “Патріарх Філарет анафеми і відлучення ніколи не визнавав і не визнає, тому ЙОГО вони не хвилюють. Ті, кого це хвилює - нехай шукають спосіб, як їх скасувати”.

Раніше у четвер російські ЗМІ повідомили, що на Архієрейському Соборі, який проходить у Москві, заслухали звернення Патріарха Філарета (Денисенко) від 16 листопада 2017 року начебто з проханням пробачити його і повернути у лоно канонічної матері-церкви.

Московський патріархат стверджує, що глава Української православної церкви Київського патріархату нібито направив лист патріарху Кирилу та єпископату РПЦ, в якому попросив про "відновлення євхаристійного та молитовного спілкування" і про скасування "всіх рішень, в тому числі про погрози і відлучення".

Прес-секретар УПЦ КП архієпископ Євстратій спростував цю інформацію.

Глава Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) Філарет скликає 1 грудня прес-конференцію, на якій виступить із офіційною заявою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-