Клімкін: На днях має бути рішення Венеціанської комісії щодо освітнього закону

Клімкін: На днях має бути рішення Венеціанської комісії щодо освітнього закону

Укрінформ
Новий освітній закон - це українська справа, а діалог з Угорщиною щодо мови навчання для національних меншин буде вестися виключно на державному рівні. А хто там кого консультує - то інше.

Про це в Івано-Франківську заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу щодо консультацій уряду Угорщини з  народним депутатом із фракції Опозиційного блоку Нестором Шуфричем з приводу освітнього закону.

«Я вважаю, що освітній закон – це справа України. Це ми будемо визначати, що ми можемо робити і як ми маємо це робити. Це, безумовно, буде здійснюватись з громадою. В Закарпатті це будуть угорська, румунські громади. Це – наша українська справа. А хто там кого консультує – це інше, його особиста справа. Звичайно, ми будемо розмовляти з Угорщиною, і ми зацікавлені, аби вона нам допомагала, але виключно на державному рівні», - зазначив Клімкін.

Він зауважив, що найближчим часом відбудеться його зустріч з міністром закордонних справ Угорщини, і розмова буде «як з друзями і партнерами», без жодних ультиматумів і політичних заяв.

«Це - не дипломатичний конфлікт. Це – наш діалог з угорцями. Так, складний, кажу відверто. Ультиматум може ставити хто завгодно, але ультиматуми ми не сприймаємо. Ми хочемо говорити», - сказав Клімкін і зауважив, що Україна очікує найближчими днями рішення Венеціанської комісії щодо освітнього закону і визначення в ньому державної мови.

«Упевнений, без державної мови немає єдності, соборності, немає всіх тих, хто будує європейську України. Я в Угорщині відверто сказав, що угорцям не можна допомогти знайти шлях до Європи, роздаючи просто угорські паспорти. Чим швидше Україна прийде до Європейського Союзу, тим швидше і українські громадяни угорського походження там залишаться», - наголосив міністр.

Сьогодні міністр закордонних справ України Павло Клімкін перебуває в Івано-Франківській області. Свій робочий візит він розпочав з покладання квітів біля Прикарпатського університету до обеліску студентам та викладачам, які загинули у боротьбі за Незалежність України.

Як повідомлялося, уряд Угорщини консультується з Нестором Шуфричем про проблеми у відносинах з Україною, зокрема про український освітній закон.

Читайте також: Україна зможе порозумітися з Польщею та Угорщиною, але не з Росією - Клімкін

5 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон "Про освіту", який передбачає, що мовою освітнього процесу є державна мова - українська. 

В Угорщині, Румунії, Польщі висловили занепокоєння нормою про мову навчання для представників національних меншин України. Зокрема, Угорщина заявила, що не підтримуватиме євроінтеграційні зусилля України через освітній закон. Згодом Будапешт заветував скликання засідання комісії НАТО-Україна, заплановане на 6 грудня.

Україна надіслала закон "Про освіту" на експертизу Венеціанській комісії.

19 жовтня у Міністерстві освіти повідомили, що Україна, угорська громада в Україні й Угорщина спільно домовляться, як імплементувати мовну норму закону "Про освіту".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-