Гройсман каже, що наступний Курултай скличуть вже у звільненому Криму

Гройсман каже, що наступний Курултай скличуть вже у звільненому Криму

Укрінформ
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман сподівається, що наступний Курултай кримськотатарського народу буде скликаний на звільненій від окупанта кримській землі.

Про це йдеться у привітанні Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з нагоди 100-річчя першого Курултаю кримськотатарського народу, повідомляє Урядовий портал.

"Шановні лідери і духовні наставники кримськотатарського народу, члени Меджлісу, кримські татари у Криму та на материковій Україні, браття і сестри! Від імені уряду та від себе особисто вітаю із знаменною датою – 100-річчям від дня першого Курултаю кримськотатарського народу. Сто років тому на першому національному зібранні кримських татар було проголошено Кримську Народну Республіку. Незважаючи на те, що через наступ більшовиків Республіка не проіснувала і кількох місяців, її проголошення має величезне значення не лише для кримських татар і України, а і усього світу. Це був один з перших у світі проектів демократичного устрою у мусульманському суспільстві і перша у світі мусульманська республіка. Тому перший Курултай засвідчує, наскільки давніми є демократичні традиції в Україні і Криму", - йдеться у вітанні Гройсмана.

Читайте також: Чубаров: Книга про Челебіджихана - прорив в українській історіографії

За його словами, сьогодні в окупованому Криму кримські татари зазнають жорстоких утисків та репресій. "Окупаційна влада переслідує їх, кидає за грати, фабрикує липові справи, а також підступно вбиває. Десятки тисяч кримських татар змушені покинути рідну землю та переїхати на материкову Україну", - зазначив Прем'єр-міністр.

Він наголосив, що питання звільнення Криму, захисту кримських татар є одним з пріоритетів нашої спільної роботи. "Уряд робить усе можливе, щоб захистити наших співвітчизників від окупантів, щоб кримські татари знову вільно жили на своїй землі. Українці та кримські татари неодноразово разом долали труднощі та виклики, демонстрували єдність і солідарність, прагнули створити гідні умови життя. Вірю, що наступний Курултай буде скликаний на звільненій від окупанта кримській землі", - наголосив Гройсман.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-