У Варшаві вшанували пам'ять жертв голодоморів в Україні

У Варшаві вшанували пам'ять жертв голодоморів в Україні

Фото, відео
Укрінформ
У Варшаві представники української громади Польщі, учні української суботньої школи та дипломати Посольства України в РП вшанували пам'ять жертв голодоморів в Україні.

У рамках поминальних заходів у православній церкві ім. Святого Яна Клімака відбулося поминальне Богослужіння, а після цього запалено лампадки біля пам'ятника жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Важко навіть уявити розміри цієї трагедії, геноциду, який торкнувся України в 30-х роках. Мільйони людей - шість, сім, вісім - складно навіть порахувати усіх, хто загинув у ті роки, - віддав своє життя тільки за те, що хотів себе називати і називав українцем, що хотів будувати свою державу, розвивати своє господарство, і що протидіяв політиці колективізації і комуністичного режиму. Пам'ять про них залишалася і залишається не тільки серед українців, але й усього світу”,- наголосив у зверненні посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Він підкреслив, що пам'ятаючи про ці жертви український народ вистояв і в ньому залишився дух боротьби.

“Цей дух боротьби дозволив зберегти пам'ять про тих, хто помер, цей дух боротьби допоміг нам під час Другої світової війни, допоміг під час комуністичного режиму, і допомагає зараз протистояти російській агресії. Нам потрібно боротися далі, щоб ця трагедія не повторилася в майбутньому і боротися за те, щоб ми жили у вільній, незалежній Українській державі”,- підкреслив український дипломат.

Дещиця звернув увагу, що Голодомор торкнувся не лише українців, але й поляків. Він нагадав, що Сейм Польщі прийняв відповідну декларацію про засудження комуністичного злочину, що призвів до Голодомору в Україні. Дипломат нагадав, що в Польщі у декількох місцях встановлено пам'ятники загиблим українцями.

Колишній голова Об’єднання українців у Польщі Юрій Рейт нагадав, що голодомори були не лише в 1933 році, але й у 1921-1923 роках і 1946-1947 роках.

“Ми бачимо, що цих голодоморів було декілька.  Наш народ постійно хотіли знищити, постійно хотіли не дати йому шансу будувати свою державу. Роками і десятиліттями знищувалася пам’ять про голодомори”,- наголосив Рейт.

Він звернувся до школярів, наголосивши, що їх присутність на заході є запорукою того, що пам'ять про події, під час яких помирали від голоду їх однолітки, залишиться в пам'яті.  

Читайте також: Порошенко закликає на роковини Голодомору згадувати і Розстріляне відродження

“Завдяки вам ця пам'ять зберігатиметься і передаватиметься далі”,- підкреслив він. 

Вечірні поминальні богослужіння у пам'ять про жертви голодоморів в Україні відбудуться ввечері у двох греко-католицьких церквах Варшави.

Жертви голодоморів в Україні згадують в суботу також і в інших містах Польщі.

Поминальні заходи біля пам'ятника жертвам Голодомору в Україні 1932-33 років у Варшаві / Фото: Банахевич Юрій. Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-