Нові штрафи і 50 км/год: уряд передає Раді зміни до ПДР

Нові штрафи і 50 км/год: уряд передає Раді зміни до ПДР

Інфографіка
Укрінформ
Кабінет міністрів пропонує обмежити швидкість руху у населених пунктах до 50 км/год, збільшити штрафи за порушення ПДР та посилити відповідальність за керування авто у нетверезому стані.

Відповідний законопроект про посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху та три постанови щодо внесення змін до Правил дорожнього руху, Положення про порядок видачі посвідчення водія й функціонування системи фіксації адміністративних правопорушень було схвалено на засіданні уряду в п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Просте порівняння: при швидкості 60 км/год зупинковий шлях становить 55 метрів, а імовірність летального результату при зіткненні із пішоходом - 82%. Натомість при швидкості 50 км/год зупинковий шлях становитиме 40 метрів, а імовірність летальних наслідків знизиться до 20%", - пояснив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Серед запропонованих змін - обмеження швидкості руху в населених пунктах до 50 км/год та збільшення з 3 місяців до 1 року строків накладення адміністративних стягнень з моменту виявлення правопорушення за керування транспортним засобом у нетверезому стані.

Читайте також: У Авакова придумали "комікси" про ПДР

Водночас у ході розгляду питання міністр інфраструктури Володимир Омелян уточнив, що місцева влада спільно з поліцією матимуть право понизити чи підвищити це обмеження.

Крім того, у кілька разів пропонується збільшити розміри штрафів за вчинення адміністративних правопорушень. Зокрема, за перевищення максимально дозволеної швидкості руху більш як на 50 км/год планується установити штраф 3400 грн (наразі штраф за це правопорушення становить 510 грн), за залишення місця ДТП також пропонується встановити штраф 3400 (зараз - 255 грн) та передбачити можливість позбавлення права керування транспортним засобом на строк до шести місяців.

У 20 разів збільшується розмір штрафу за управління транспортом без права керування - він становитиме 10200 грн, а за повторне порушення - 40800 грн. Особи, позбавлені права керування, порушивши закон, сплачуватимуть штраф у розмірі 20400 грн, а за повторне вчинення цього порушення протягом року - 40800 грн.

Також пропонується посилити кримінальну відповідальність за порушення ПДР, вчинене в стані алкогольного чи іншого сп'яніння, що спричинило нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості, - позбавлення волі на строк до 3 років з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від 3 до 5 років; що спричинило тяжкі тілесні ушкодження або загибель людини - позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від 5 до 10 років.

Урядові рішення також запроваджують системи автоматичної фото- та відеофіксації порушень ПДР та внесення змін до Порядку видачі посвідчення водія. Так, перше водійське посвідчення видаватиметься на 2 роки, після закінчення цього строку - зміна посвідчення на постійне на строк 30 років без складання іспитів, якщо особа протягом цих двох років не вчинила три або більше адмінправопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. В іншому випадку особа повинна уже повторно скласти іспит.

Фото на превью: pdd.ua 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-