Саакашвілі оскаржив відмову в статусі біженця

Саакашвілі оскаржив відмову в статусі біженця

Документ
Укрінформ
Екс-голова Одеської ОДА та колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі оскаржив у суді відмову Державної міграційної служби надати йому статус біженця.

Про це повідомляється в четвер на його сторінці у Facebook.

"Захист Михайла Саакашвілі оскаржив в суді вчорашнє рішення ДМС в Київській області "Про відмову М.Саакашвілі в оформленні документів для вирішення питання про визнання особою, яка потребує додаткового захисту", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в четвер захисники Саакашвілі подали відповідний позов до адміністративного суду.

Як повідомляв Укрінформ, екс-президент Грузії отримав українське громадянство згідно з указом Президента України наприкінці травня 2015 року. Саакашвілі очолював Одеську обласну державну адміністрацію з 30 травня 2015 року по 9 листопада 2016 року, після чого оголосив про відставку.

26 липня 2017 року Президент позбавив його українського громадянства. За даними Адміністрації Президента, причина такого рішення - надання Саакашвілі недостовірної інформації під час оформлення заяви на громадянство (у Грузії проти Саакашвілі порушено чотири кримінальні справи, у тому числі про розтрату бюджетних коштів та перевищення службових повноважень).

Читайте також: В Україні затримали найближчого соратника Саакашвілі

10 вересня Саакашвілі прорвався до України з території  Польщі, не пройшовши прикордонний контроль з українського боку.

19 вересня Саакашвілі передав адвокатами в АПУ заяву з вимогою видати йому 4 документи, потрібні для оскарження рішення Президента у суді: документацію міграційної служби, копію указу про втрату громадянства, копію засідання комісії з питань громадянства, усі супровідні листи.

24 жовтня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Державна міграційна служба відмовила Саакашвілі в наданні статусу біженця, і таким чином він зараз апатрид без будь-яких спеціальних обставин, які могли б зробити неможливою його депортацію або екстрадицію.

1 листопада було оприлюднено офіційний документ Державної міграційної служби щодо відмови Саакашвілі в оформленні документів для вирішення питання про визнання його біженцем. За даними ДМС, Саакашвілі відмовлено у наданні статусу біженця у зв’язку із "відсутністю обгрунтованих побоювань стати жертвою переслідувань за ознаками раси, віросповідання, національності, громадянства (підданства), належності до певної соціальної групи або політичних переконань, та недоведеності загрози життю чи свободі в країні походження, через побоювання застосування до нього смертної кари чи тортур, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-