Шимків каже, що ще 2015-го попереджав Facebook про ботферми і тролів Кремля

Шимків каже, що ще 2015-го попереджав Facebook про ботферми і тролів Кремля

Укрінформ
Україна попереджала Facebook ще у 2015 році про проблему фейкових новин, ботферми та тролів Кремля, про блокування українських постів та коментарів тощо.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків. 

“Останні дні в США відбуваються слухання в Конгресі США щодо Facebook та Twitter, і, зокрема, використання цих платформ Росією для впливу на президентські вибори в США. Сталося так, що Україна попереджала Facebook про проблему фейкових новин ще у 2015 році, про ботферми та тролів, про блокування українських постів та коментарів тощо”, - йдеться у повідомленні.

Шимків написав, що, зокрема, зустрічався з представниками Facebook 16 червня 2015 року, після звернення Президента України 12 травня 2015 року до Марка Цукерберга щодо можливості відкриття офісу Facebook в Україні (це було питання для Facebook Townhall Meeting). 

Читайте також: У Конгресі США оприлюднили докази впливу Росії на президентські вибори

На цій зустрічі було піднято низку питань, одне з яких - блокування українських користувачів за пости та коментарі, де українці говорили правду про Росію, її агресію та брехню. “Ми вважаємо, що процедура перевірки скарг на пости та коментарі у Facebook була неякісна, бо серед вендорів або працівників Facebook пости українських громадян перевіряли, швидше всього, росіяни або неякісні технічні перекладачі”, - зазначив Шимків. Втім, представники Facebook запевнили, що “гіпотези” з цього приводу безпідставні, хоча обіцяли перевірити, і з часом ситуація покращилася.

Також українська сторона звернула увагу на швидке поширення фейкових новин та повідомлень. “У той час тільки лінивий не знав про Ольгіно під Санкт-Петербургом із фабрикою тролів, коментаторів та ботів. Ми вважали, що через створення фейкових записів у ФБ та розкруткою грошовою або соціальною фейкові новини поширюються. Нагадаю, що “sponsored” значок з’явився лише недавно, і перевірки користувачів під час реєстрації значно підсилилися, знову-таки, протягом лише останнього року”, - повідомив заступник глави АПУ.

Натомість представники Facebook відповіли Шимківу, що вони “відкрита платформа” і у Facebook кожен може постити що завгодно і як завгодно, і що Facebook цензурою не займається, окрім власної політики. По суті, було проігноровано проблему.

Поруч з цим, Facebook відмовився від пропозиції відкрити український офіс.”Відповідь Facebook: Україна дуже малий рекламний ринок. На аргументи, що тут відбуваються соціальні трансформації, де соціальні мережі відіграють значну роль, і саме тут можна побачити, як будуть розгортатися події із залученням сучасних технологій, може хоча б центр досліджень - відповідь: для відкриття офісу головне бізнес і дохід”, - повідомив Шимків.

Він вказав на те, що зараз Facebook та Twitter відповідають у Конгресі США. “І виходячи із матеріалів слухань, шкварять їх конгресмени серйозно. Не треба було ігнорувати зауваження та рекомендації, про які говорила Україна два роки тому!” - підсумував заступник глави АПУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-