Біометричний контроль: особливості перетину кордону для росіян і громадян ЄС

Біометричний контроль: особливості перетину кордону для росіян і громадян ЄС

Укрінформ
Державна прикордонна служба України планує з 1 січня ввести біометричний контроль для росіян, що перетинають український кордон.

Про це розповів голова Держприкордонслужби Петро Цигикал в інтерв’ю "Цензор.нет". 

"Поки росіяни перетинають кордон за закордонними паспортами. Але зараз ми розглядаємо питання, щоб із 1 січня був введений біометричний контроль, будемо знімати відбитки пальців. Загалом у нас є 157 міжнародних та міждержавних пунктів пропуску. І нам сьогодні виділили 300 мільйонів гривень для закупівлі сканерів, облаштування робочих місць, створення складної системи", - заявив Цигикал. 

Він зауважив, що правила перетину українського кордону для іноземців з ЄС діятимуть дещо інші, оскільки вони мають біометричні паспорти, а щодо росіян, в яких таких паспортів немає, Держприкордонслужба України створюватиме свою власну базу біометричних відбитків.

"Відносини з іноземцями з Європейського Союзу будуть трошки інші - на кордоні стоятиме апаратура, яка зчитуватиме їхні біометричні паспорти. А в росіян, оскільки в них біометричних паспортів немає, ми будемо брати відбитки пальців і створювати свою базу. Це на базі нашого "Гарту" ("Гарт" - автоматизована система обміну інформацією щодо контролю осіб, транспортних засобів та вантажів, які перетинають державний кордон України, - ред.). І цю інформацію передаватимемо різним структурам - СБУ, Міграційній службі, поліції та іншим", - зазначив Цигикал.

Читайте також: У ДПСУ розповіли, скільки українців скористалися безвізом за 4 місяці

Відповідаючи на запитання, скільки росіян цього року перетнули український кордон, голова Держприкордонслужби повідомив, що у 2016 році їх заїхало в Україну понад півтора мільйони, а цьогоріч уже майже 1 мільйон 400 тисяч. Натомість до Росії торік їздили 4,1 мільйона українських громадян, а у 2017-му ще більше – вже понад 5,7 мільйона, зазначив Цигикал.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-