Гриневич хоче перевести школи нацменшин у “систему 60 на 40”

Гриневич хоче перевести школи нацменшин у “систему 60 на 40”

Укрінформ
Україна зацікавлена у досвіді Латвії, де навчання у школах нацменшин уже здійснюється за системою, яку пропонує стаття 7 нового Закону «Про освіту».

Про це йшлося під час зустрічі міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з Надзвичайним і Повноважним Послом Латвійської Республіки Юрісом Пойкансом, повідомляє прес-служба Міністерства освіти та науки.

«Ми добре розуміємо цілі та причини, у зв'язку з якими ви прописали саме таку редакцію мовної статті Закону «Про освіту». У нас була така ж ситуація - значна частина населення не могла говорити державною мовою. Зі свого боку можу сказати, що система 60 на 40 дала свій результат - частка людей, які вільно володіють латиською, зростає. Ще залишається певна частка населення, що погано знає державну мову, але вона постійно зменшується», - роз'яснив Пойканс.

У свою чергу міністр освіти та науки Лілія Гриневич зауважила, що Україні цікавий досвід Латвії у вирішенні мовного питання в освіті.

«Латвія – надійний партнер та підтримка для України. Нам важливо детально пояснити усім партнерам нашу позицію щодо закону «Про освіту» та розвіяти міфи, що склалися довкола цієї теми. Також нам дуже цікавий досвід Латвії щодо мовного питання. Ваша країна має меншини та досвід врегулювання мовних питань. Наш підхід, прописаний у статті 7 Закону «Про освіту», дуже схожий на те, що вже існує у Латвії», – зазначила Гриневич.

Читайте також: Закон про освіту: Україна та Молдова розроблять план захисту нацменшин

За її словами, саме співвідношення 60 на 40, де 60% часу відводиться на вивчення навчальних предметів державною, а 40% – рідною мовою, Україна хоче бачити в старших класах шкіл нацменшин. Передбачається, що кількість предметів, яка вивчається українською, поступово зростатиме з 5 класу і доходитиме до співвідношення 60 на 40 у 10 класі. Однак до кожної меншини буде індивідуальний підхід, який залежатиме від особливостей меншини та її педагогічних потреб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-