Мала академія наук отримала статус центру ЮНЕСКО

Мала академія наук отримала статус центру ЮНЕСКО

Укрінформ
Сьогодні у Парижі на засіданні Виконавчої Ради Організації Об’єднаних націй з питань освіти, науки і культури прийнято рішення про створення на базі Малої академії наук України Центру ЮНЕСКО 2 категорії.

Як повідомив Керівник науково-освітніх програм Юнеско Жан-Поль Абьяга, рішення було підтримане одностайно.

Президент Малої Академії Наук (МАН) Станіслав Довгий назвав його історичним, оскільки вперше в Україні на базі молодіжної науково-освітньої установи буде створений Центр з таким високим статусом.

"Це визнання успіхів нашої Академії і науково-освітнього потенціалу нашої держави. Отримання цього статусу дозволить нам значно підвищити якість роботи з творчими дітьми та надасть широкі можливості для обміну досвідом і впровадженню нових стандартів у науковій освіті, як в Україні, так і в інших регіонах світу", - наголосив він.

Значну підтримку в процесі співпраці з ЮНЕСКО надав стратегічний партнер МАН - міжнародна комунікаційна платформа Європейська академія наук EUROJAS.

Серед інших позитивних моментів набуття нового статусу – фінансування ЮНЕСКО окремих проектів Академії, захищеність з боку держави, яка буде приділяти більше уваги науковій освіті, розширення контактів між науковими центрами під егідою ЮНЕСКО.

Мала Академія Наук 5 років тому вперше організувала тиждень молодих винахідників у Франції. Це викликало велику зацікавленість багатьох французьких і міжнародних інституцій, зокрема представників ЮНЕСКО. В подальшому МАН брала активну участь у цілому ряді проектів ЮНЕСКО.

Читайте також: ЮНЕСКО й далі моніторитиме ситуацію в окупованому Криму

Минулого року Академія отримала пропозицію від Генеральної дирекції ЮНЕСКО створити Центр ЮНЕСКО 2 категорії на базі МАН. Близько року відповідні підрозділи ЮНЕСКО вивчали діяльність МАН, у тому числі було кілька інспекційних поїздок представників організації в Україну з метою вивчення інституційної спроможності Академії. За результатами інспекції представники ЮНЕСКО підготували позитивні висновки, які були представлені в доповіді на 201 сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО, що проходила у квітні-травні 2017 р.

4 липня Кабінет міністрів України схвалив проект Угоди між урядом України та Організацією Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) про створення на базі Малої академії наук України центру 2 категорії ЮНЕСКО та уповноважив міністра освіти і науки її підписати.

Процедура підписання Угоди відбудеться у грудні 2017 - січні 2018 р. після завершення 39 сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, яка затвердить рішення 202 сесії Виконавчої Ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-