Більше 6 тонн вилученого бурштину

Більше 6 тонн вилученого бурштину "розчинилися у повітрі"

Розслідування
Укрінформ
Зникли 6 тонн 285 кг бурштину, які у 2016 році вилучали працівники прокуратури та поліції.

Про це йдеться у розслідуванні Укрінформу.

Як повідомили у Головному управлінні Нацполіції у відповіді на запит минулого року, «за 7 місяців за фактами незаконного видобування бурштину відкрито 360 кримінальних проваджень, під час досудового розслідування яких вилучено майже 9 т бурштину-сирцю».

Водночас цього року на новий запит про кількість конфіскованого бурштину за весь період 2016 року в Нацполіції прозвітували вже про 1,2 т вилученого каменю.

На прохання усунути розбіжності у кількості бурштину, що фігурує у відповідях на запити, у Нацполіції підтвердили: 9 т таки існують у їхній внутрішній звітності. Цей бурштин  у 2016 році вилучали працівники Департаменту захисту економіки Нацполіції спільно з прокурорами. Поліцейських залучали як підмогу для проведення слідчих дій у кримінальних справах, які порушували слідчі підрозділи Генпрокуратури.

При цьому виявилося, що із 9 т речовим доказом у провадженнях саме слідчих підрозділів Нацполіції проходять лише 1,2 т бурштину. Решта кримінальних справ, а відповідно і каменю, перебуває у віданні прокуратури. 

Водночас на запит Укрінформу, яка кількість «сонячного каменю» фігурує у кримінальних справах, у Генпрокуратурі  заявили, що не ведуть «узагальнення інформації про розслідування слідчими прокуратур, у тому числі регіональних, кримінальних проваджень, у яких  вилучено бурштин, його кількість та місце зберігання». 

При цьому у ГПУ підтвердили, що у 2016 році Головна військова прокуратура порушила провадження, у якому фігурує 1 т 515 кг бурштину, який вилучили  після спецоперації у Рівному. Тоді затримали представників так званої «бурштинової мафії» на чолі з заступником прокурора Рівненської області Андрієм Боровиком.

Тому невідомо, де знаходиться решта, більш ніж 6 тонн бурштину (9 т - 1,2 т – 1,515 т = 6,285 т) від минулорічних майже дев’яти трофейних тонн.

Читайте також: Досить плачів про «непереможну українську корупцію»! Це заперечують факти

У трьох обласних прокуратурах - Рівненській, Волинській і Житомирській прозвітували: у 2016 році кримінальних проваджень, у яких би вилучався бурштин, в них не перебувало. 

Не надходили минулого року 6 т 285 кг на зберігання і до Держсховища догогоцінних металів та дорогоцінного каміння, як це передбачає затверджена Кабміном інструкція.

У відповіді на запит у Мінфіні надали інформацію про посилки, які правоохоронці направили на відповідальне зберігання до Держсховища до  кінця вересня минулого року.

У той час, як поліцейські стверджують, що за 7 місяців, тобто до кінця липня, у ході спільних слідчих дій з прокурорами було вилучено 9 т бурштину, за два місяці потому Генпрокуратура направила на зберігання до Держсховища лише 503 кг каменю, а Міністерство внутрішніх справ - 376 кг. При тому, що за правилами правоохоронці мають надсилати дорогоцінний та напівдорогоцінний камінь на відповідальне зберігання впродовж трьох днів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-