Бурштин-невидимка, або Куди зникають тонни конфіскату?

Бурштин-невидимка, або Куди зникають тонни конфіскату?

Розслідування
Укрінформ
Цифри вилучень, взяті зі звітів про перемоги у боротьбі з мафією, чомусь не збігаються з цифрами Державного фонду, де добро зберігається

Україна друга в світі після Литви за запасами бурштину. Однак, за тіньовим видобутком «сонячного каменю» ми, безумовно, попереду, і «бурштинова мафія» - теж, поза сумнівами, найперша у світі на цьому ринку. Останнім часом мафії оголошено війну, але до перемоги ще далеко. Ось лише одна з проблем у цій війні.

Нелегальні українські копачі щороку миють 120-300 тонн бурштину. Це дані Мінприроди. Правоохоронці періодично звітують про масштабні вилучення бурштину та затримання корумпованих чиновників. Питання: яку саме кількість бурштину щороку вилучають силовики, і куди ці кілограми й тонни потім діваються?

Укрінформ направив десяток запитів у низку відомств. Ми тижнями чекали відповідей, але врешті-решт можемо надати вам повну картину про вилучений впродовж 2010-2017 років «сонячний камінь».

Поліцейські і 9 тонн бурштину

Важлива деталь: у 2010-2013 роках, тобто за Януковича, до Державного фонду дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння було зараховано аж… 6 кг 825 г бурштину. Саме стільки суди конфіскували в дохід держави після розгляду кримінальних справ, що їх розслідували підрозділи МВС. Воно й не дивно: ЗМІ повідомляли, що нелегальним видобутком опікувалися представники «сім`ї» Януковича. І от тепер у Нацполіції, схоже, взагалі не знають, скільки бурштину було вилучено за той час. Така інформація відсутня у їхній інформаційно-пошуковій системі, пояснюють у відомстві.

Але йдемо далі. За 2014 рік, коли для цього з’явилася хоч якась політична воля, правоохоронці повідомили вже про 420 кг вилученого бурштину. У 2015 році вони, спільно з фіскалами, провели спецоперацію в Рівному: було затримано мікроавтобуса з 2,5 тонн "сонячного каменю", який нібито належав директору ДП «Укрбурштин» Олегу Ярошику.

Тоді міністр внутрішніх справ Арсен Аваков написав у Facebook, що вартість рекордної партії, за попередньою оцінкою, сягає 3 млн доларів.

Фото з Фейсбук Авакова.
Фото з Фейсбук Авакова.

Пізніше з цією цифрою виник конфуз. У рішенні суду йшлося, що речовий доказ у цій справі – 104 мішки «сонячного каменю» вагою 2561,17 кг експерти оцінили лише у 135 тис. 857 дол., тобто по 53 долари за кілограм. Це в десятки разів менше за суму, заявлену міністром.

До того ж за цю оборудку з нелегальним видобутком бурштину, по суті, ніхто так і не відповів. Усі серйозні фігуранти цієї справи вийшли сухими з води, а “покарання” дісталося лише одному чоловіку, який уклав угоду з прокурором про визнання вини і отримав штраф аж у 17 тис. грн.

Втім, 2015 рік для поліцейських вийшов вдалим: у Рівненській, Волинській і Житомирській областях вони вилучили 3,8 тонни каменю.

Який підсумок роботи Нацполіції у 2016 році? У автора був привід порадіти здобуткам поліцейських: у відомстві повідомили, що «за 7 місяців за фактами незаконного видобутку бурштину відкрито 360 кримінальних проваджень, під час досудового розслідування яких вилучено майже 9 тонн бурштину-сирцю…».

Якщо 9 тонн вилучили лише за 7 місяців роботи, то яким є результат за весь рік? Відповідь на новий запит у червні 2017 року спантеличила: протягом 2016 року слідчі управління у Волинській, Житомирській і Рівненській областях вилучили… 1,2 т бурштину.

Куди ж поділася решта каменю – десь 7,8 тонн - якою хвалилися в Нацполіції!? Пошук відповіді на це запитання вилився у майже детективну історію.

Юрій Луценко, генпрокурор України
Юрій Луценко, генпрокурор України

Поліція киває на прокуратуру

Нелегальний видобуток ведеться у трьох областях, відповідно місцеві поліцейські мають знати, скільки бурштину фігурує у їхніх кримінальних справах.

У Рівненському управлінні Нацполіції на запит Укрінформу відповіли, що тогоріч вилучили 585 кг 116 г бурштину, у Волинському управлінні повідомили про 238 кг 911 г, у Житомирському – про 159 кг.

Разом виходить 983 кг 27 г.

Отримана цифра ще більше віддаляє від розуміння того, де ж решта від минулорічних 9 тонн. Більше того - вона суперечить і відповіді Нацполіції про 1,2 т конфіскованого бурштину. Іншими словами, відомство видає три різні цифри на одне запитання: скільки вилучили бурштину у 2016 році!

Ми звернулися по роз’яснення до Головного управління Нацполіції.

Відомство підтвердило: 9 тонн таки існують у їхній внутрішній звітності. Цей бурштин вилучали працівники Департаменту захисту економіки Нацполіції спільно з прокурорами. Поліцейських залучали як підмогу для проведення слідчих дій у кримінальних справах, які порушували слідчі підрозділи Генпрокуратури. Відтак, з 9 тонн речовим доказом у провадженнях саме слідчих підрозділів Нацполіції проходять лише 1,2 тонни. А решта кримінальних справ, а відповідно і каменю, перебуває у віданні прокуратури.

Виходить, що в цій бурштиново-кримінальній математиці принципове значення має відомча приналежність. Ну, нехай. Ми подались до Генеральної прокуратури.

Скрін-шот роз’яснення Нацполіції
Роз’яснення Нацполіції

Водночас у Нацполіції розбіжність у звітах за минулий рік центрального апарату (1,2 т) і трьох обласних управлінь (983 кг 27 г) не пояснили. Просто доплюсували до результату Рівненського управління 225 кг 621 г бурштину, що в сумі дало ті самі 1,2 тонн за весь рік.

Очевидно, підрахунок вилученого бурштину для поліцейських - то непроста проблема. У відповіді на запит, у відомстві уточнили, що через технічну помилку неправильно повідомили про результат роботи оперштабу за 2016 рік. Замість задекларованих раніше 650 кг правильною цифрою треба вважати 456 кг 509 г. Отже, близько 200 кг додали, стільки ж – відняли. Головне, щоб кінцеві цифри сходилися?

Але чого не побачили і не відобразили у своєму звіті в Нацполіції, то це 300 кг "сонячного каменю", які у минулому році відповідно до чинної інструкції передали їм закарпатські прикордонники. Як повідомили Укрінформу у Держприкордонній службі, цей бурштин виявили на ділянці Мукачівського прикордонного загону 4 квітня минулого року. За правилами, коли прикордонники фіксують кримінальне правопорушення, то відразу повідомляють про це поліцію і передають їй вилучені цінності. Прикордонники акуратно рахують, скільки і чого вилучили і кому передали. Водночас, як повідомили в Нацполіції, така інформація у них не узагальнюється. Відповідно, де цей бурштин – невідомо.

Стосовно «бурштинових цифр» за поточний, 2017 рік, то три обласні управління Нацполіції прозвітували про 2 т 86 кг вилученого бурштину за 5 місяців. Запевняють: до рішень судів частину каменю зберігають у Держсховищі, а частину - у «Приватбанку», з яким торік уклали відповідні договори.

Тобто, видається, інциденти у 2014-2015 роках, коли з камер речових доказів у відділках поліції зникав бурштин, таки змусили зберігати цінності відповідно до затвердженої Кабміном інструкції.

У ГПУ облік не ведуть

Генпрокуратура не має власних силових підрозділів, тож для проведення обшуків і спецоперацій залучає «Альфу» СБУ або працівників Департаменту захисту економіки Нацполіції. Після їх завершення прокурори повинні складати протоколи про вилученння і вести облік. А цінності до рішень судів мають зберігатися в Держсховищі чи банку.

Інакше кажучи, коли поліцейські стверджують, що торік більшу частину із 9 т бурштину вилучили під час спільних слідчих дій у кримінальних справах саме прокуратури, то у цьому відомстві і мають бути в курсі, де він нині.

Логічно, що Укрінформ направив запити до Генпрокуратури і трьох обласних її підрозділів.

У результаті знайшлися… лише 1 т 515 кг, які правоохоронці вилучили в липні минулого року під час вищезгаданої спецоперації в Рівному. Серед тоді затриманих, а згодом випущених, був і заступник прокурора Рівненської області Андрій Боровик. Розслідувати цю справу тоді доручили Головній військовій прокуратурі.

У провадженні іншого підрозділу ГПУ - Головного слідчого управління є дві кримінальні справи, по яких проходить ще 228 кг бурштину. Однак, у якому саме році справи порушили і, відповідно, вилучили камінь, у відомстві не уточнили. Тож залишається з’ясувати, де знаходиться решта, більш , ніж 6 тонн (9 т -1,2т – 1,515 т = 6,285 т) від минулорічних майже дев’яти трофейних тонн.

З`ясовуємо. Та, на відміну від Нацполіції, яка з помилками, але все таки рахує «свій» бурштин, Генпрокуратура, схоже, взагалі цим не переймається. Або - не вважає за потрібне повідомляти. У відомстві заявили, що не ведуть «узагальнення інформації про розслідування слідчими прокуратур, у тому числі регіональних, кримінальних проваджень, у яких вилучено бурштин, його кількість та місце зберігання».

Йдемо іншим шляхом. Намагаємось з`ясувати правду «на місцях». Однак у трьох обласних прокуратурах – Рівненській, Волинській і Житомирській – нам мов під копірку звітують: у 2016 році кримінальних проваджень, у яких би вилучався бурштин, в них не було.

6 тонн 285 кілограмів – це до половини заповнена кімната площею 10 кв. м. Куди могла подітись така кількість бурштину, що її, як стверджують поліцейські, вони допомагали вилучати прокурорам?

Є ще одна «ниточка».

Якщо камінь не розікрали і він є доказом у кримінальних справах, то має зберігатися до рішень судів у Державному сховищі дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння. Але й там цього бурштину немає. У відповіді на запит автора у Мінфіні надали інформацію про посилки, які правоохоронці направили на відповідальне зберігання до Держсховища до кінця вересня минулого року.

Дані Мінфіну про посилки, які надійшли на відповідальне зберігання до Держсховища станом на 30 вересня 2016 року.
Дані Мінфіну про посилки, які надійшли на відповідальне зберігання до Держсховища станом на 30 вересня 2016 року.

Отже, в той час, коли поліцейські стверджують, що за 7 місяців, тобто до кінця липня, у ході спільних слідчих дій з прокурорами було вилучено 9 тонн бурштину, за два місяці по тому Генпрокуратура направила на зберігання до Держсховища лише 503 кг каменю, а Міністерство внутрішніх справ - 376 кг. При тому, що за правилами правоохоронці мають надсилати дорогоцінний та напівдорогоцінний камінь на відповідальне зберігання впродовж трьох днів.

Що маємо у підсумку?

Тонни нібито вилученого бурштину чи то зникли, чи то зберігаються невідомо де і ким обліковані.

І якщо у Генпрокуратурі справді переймаються незаконним видобутком бурштину, то, очевидно, мають провести службову перевірку і прозвітувати за кожен вилучений камінчик. Тим більше, що відомство здійснює нагляд за дотримання законності у Нацполіції. Інакше, звідки взятися довірі до правоохоронців, які не знають, де поділися недешеві тонни вилученого каменю.

Укрінформ також цікавився, куди йде бурштин, вилучений співробітниками інших відомств: СБУ - під час власних розслідувань ( 2,37 тони за весь період з 2010-го – по 2017 рік і більше тонни лише в квітні 2017-го), прикордонниками (передають його фіскалам, там наразі цифри практично збігаються, але вони доволі скромні порівняно з іншими), митниками (там вилучаються партії максимум в десятки кг). Бачимо, що там йдеться про трохи менші обсяги. Але і там є цікаві «знахідки» та сюжетні повороти. Повернемося до того пізніше, в наступних матеріалах і під дещо іншим ракурсом.

Поки що ж напрошуються деякі неприємні, хоча, можливо, й не остаточні висновки.

Або законодавство у цій сфері, м’яко кажучи, недосконале чи непродумане, а відтак потребує серйозної реконструкції.

Або в сфері звітності щодо вилученого добра, його зберігання і зарахування у державну власність панує абсолютний бардак і безвідповідальність.

Або, користуючись п.п. 1 і 2, «кто-то, коє-гдє у нас порой» «приробляє ноги» мішкам з вилученим з різних причин бурштином із тривіальною метою власного збагачення.

Або деякі з попередніх заяв з цифрами «великим та красивими» робилися для привабливої інформаційної картинки і були багато в чому з розряду «мисливських бувальщин»…

Сподіваємось, що все це стане приводом для вивчення ситуації з бурштиновим конфіскатом з боку компетентних органів та законодавців.

Алла Шершень, Укрінформ

P.S. У наступному матеріалі Укрінформ з’ясує подальшу долю конфіскованого бурштину: хто і за скільки його купує та яка кількість каменю знаходиться у Державному сховищі дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-