Досить плачів про «непереможну українську корупцію»! Це заперечують факти

Досить плачів про «непереможну українську корупцію»! Це заперечують факти

Аналітика
Укрінформ
Хтось може не хоче цього помічати, але не така вже наша корупція й непереможна – її пута поступово слабшають

Усебічне ниття – і всередині України, і ззовні - про непереможну українську корупцію вже набило оскому. «Ніхто не бореться, її не меншає, нікого не судять, нікого не садять…». От давайте, шановні, поглянемо об’єктивно і з конкретними фактами – що ми маємо на сьогодні.

НАБУ і антикорупційні прокурори працюють? Так. Лише два роки, а вже бурштинові, газові, паливні та тендерні мафії в бігах. Система публічних закупівель ProZorro працює? Так. Лише півтора роки. А вже зекономлено 24 млрд грн бюджетних коштів. Повноцінне автоматичне відшкодування ПДВ працює? Так. Неповних три місяці. А вже надходження податку на додану вартість збільшилося на 4,6 млрд гривень.

Ми хочемо усе і одразу? Так не буває. Корупційних схем у вітчизняній економіці - як у собаки бліх, робота по їх виловлюванню важка і довготривала. Але вона йде – і уже дає конкретні результати. Так, під штамповані плачі про те, що «нічого не змінюється», інколи важко повірити в те, що три найбільші корупційні «хаби», де були сконцентровано найбільші обсяги розкрадання, вже викрито та поступово руйнуються. Але це насправді так.

Надра: газ, нафта, земля, бурштин та інші

Хоч би як критикували борців з корупцією за неспішність, потрібно визнати, що завдяки роботі детективів НАБУ та прокурорів Спеціальної антикорупційної прокуратури діяльність стратегічних галузей та державних підприємств, що «обросли» корупційними схемами, стає дедалі прозорішою. Серед майже чотирьох сотень проваджень, які розслідують детективи НАБУ, понад 100 стосуються корупції на державних підприємствах. У полі зору детективів знаходяться близько 50 держпідприємств, більшість із яких за розміром активів входять до ТОП-100 державних компаній.

За попередніми оцінками, сумарні збитки завдані цим підприємствам через кримінальні корупційні правопорушення, перевищують 20 млрд грн. Найбільш «корумпованими» є компанії, що належать до паливно-енергетичного, військово-промислового, аграрно-промислового комплексів, транспортної галузі тощо.

Станом на кінець червня 2017 року в роботі детективів було 370 проваджень, статус підозрюваних в яких мали 220 осіб. До суду було скеровано обвинувальні акти стосовно 120 осіб. З моменту початку розслідувань НАБУ вдалося відшкодувати близько 136 мільйонів гривень збитків та домогтися судових рішень, за якими у другому півріччі 2017 року буде зараховано ще, як мінімум, 215 мільйонів. Розкраданню майже 900 мільйонів гривень вдалося запобігти.

Саме детективи НАБУ вперше в історії незалежної України повідомили про підозру чинному голові Державної фіскальної служби, чинному голові Центральної виборчої комісії, Рахункової палати. «Газова справа Онищенка» та «бурштинова справа» - унікальні спецоперації за багатьма критеріями: рівень підозрюваних, розмір збитків, обсяг процесуальних документів та негласних слідчих дій.

Після знищення корупційної схеми розкрадання коштів під час видобутку та продажу газу за договорами спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування» (так звана «газова справа Онищенка») прибутки державного підприємства з початку 2017 року сягнули 560 млн грн. Водночас, за три роки спільної діяльності з компаніями, підконтрольними народного депутата, підприємство отримало лише 25 млн грн. Тобто менш ніж за рік життя «без схем» держкомпанія отримала прибуток у 20 разів більший, ніж за три роки існування корупційної схеми (2013-2016 рр.).

Про бурштинову мафію, що діє на території Рівненської, Житомирської та Волинської областей, не чув хіба що глухий. Слідчі НАБУ та Генпрокуратури завдали їй серйозний удар, заарештувавши безпосередніх очільників та зруйнувавши політично-корупційний «дах» цьому бізнесу. «Бурштинова справа» стала першою антикорупційною спецоперацією в Україні, до якої були залучені фахівці Федерального бюро розслідувань США та задіяні агенти під прикриттям. В результаті була викрита схема найвищого політичного бізнес-лобіювання народних депутатів Максима Полякова та Борислава Розенблата. Діло було поставлено з розмахом - загальний щорічний обсяг нелегального видобутку бурштину становив 300 тонн, в грошовому еквіваленті це $200-300 млн, а тим часом видобуток держпідприємства «Укрбурштин» становив лише 1-3 тонни на рік.

Держзакупівлі: справи копійчані, але гроші в кишені чималенькі

Державні закупівлі давно фігурували у списку найкорумпованіших сфер державного управління в Україні. У 2014 р. Міністерство економіки, наприклад, оцінило втрати бюджету внаслідок розкрадання та неефективності в закупівлях в 20% їх загальної вартості, або у 50 млрд грн. Сьогодні вже говорять про економію у 24 млрд грн.

З переводом закупівель у електронну форму та на публічні майданчики, зловживань стало на кілька порядків менше. Принаймні ті «схемки», що залишаються – не йдуть ні в яке порівняння, і викрити махінації, «дослідивши» увесь корупційний шлях, стало значно простіше.

Наприклад, так було у так званій «двокопійчаній справі». Під тиском юристів НАБУ були визнані недійсними додаткові угоди до договору постачання дизельного палива, укладеного навесні 2016 року Філією «Центр забезпечення виробництва» (далі - ЦЗВ) ПАТ «Укрзалізниця» з ТОВ «Вог Аеро Джет», за якими Укрзалізниця переплатила майже 92 мільйони гривень. За версією слідства, підприємці виграли тендер та уклали з ЦЗВ договір постачання дизпалива за ціною, нижчою від ринкової. Згодом ділки тричі укладали додаткові угоди, згідно з якими ціна підвищувалась (у разі її коливання на ринку закон це дозволяє). Оперативники виявили, що ціна на ринку коливалася лише на 2 копійки за 1 літр, у перерахунку на тонну це становило 22 гривні. Однак, фактичне підвищення ціни склало аж на 1500 гривень за тонну. Результат у цій справі – кілька гучних арештів та 20,3 млн грн конфісковано на користь держави.

Податки: «схемники» в розпачі – улюблений ПДВ вислизнув із рук

В Україні фактично перестала існувати схема збагачення через фіктивне відшкодування податку на додану вартість (ПДВ). Запровадження механізму автоматичного відшкодування ПДВ сумлінним платникам за допомогою публічного електронного Реєстру заяв про повернення сум та блокування фіктивних заявок, зламало усі звичні способи «махлювання». Завдяки цьому нарахування ПДВ збільшилися в квітні на 1,3 млрд грн, в травні - на 1,1 млрд грн, в червні більш ніж на 2 млрд грн. За даними Держказначейства, з початку 2017 року бізнес отримав майже 27 млрд гривень ПДВ, середньомісячний обсяг відшкодованого податку перевищив 9 млрд гривень.

За даними міністра фінансів Олександра Данилюка, 50-60% всієї корупції в Державній фіскальній службі було пов'язано з непрозорим відшкодуванням податку для бізнесу - фактично крадіжками з бюджету. "Схемники" в розпачі. Тарифи на «обнал» за допомогою ПДВ підскочили до 15-20%, і гарантій ніхто не дає. Бізнес масово відмовляється від схем, які дозволяли отримувати готівку, і альтернатива поки не придумана.

Потужного удару зазнала також схема конвертаційних центрів - так званих податкових майданчиків. Наприкінці травня в рамках одномоментної антикорупційної операції в 15 областях України було затримано 23 керівників податкових адміністрацій часів Януковича. Мало? Слідство зібрало неспростовні докази, що колишні перші керівники обласних податкових адміністрацій України виконували вказівки екс-очільника Податкової служби Олександра Клименка, організували незаконну діяльність так званих "податкових майданчиків" або "програмних підприємств", які протягом 2011-2014 років стали інструментом незаконного та контрольованого ухилення від сплати податків підприємствами на користь керівника та членів злочинної організації на суму 96 млрд гривень.

А справа проти головного нині діючого податківця України Романа Насірова – це теж мало? Це теж свідчення «непереборності української корупції» і відсутності боротьби з нею?..

Марина Нечипоренко, Київ

Кілька ключових антикорупційних подій в Україні в 2017 р.

24.01.2017 – затримано одного з колишніх керівників ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» та представника міжнародного зернотрейдера за підозрою у завданні 1,6 млрд грн збитків державі.

25.01.2017 – затримано посадовців ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» за підозрою у завданні понад 300 млн грн збитків держпідприємству (ДП).

02.03.2017 – за підозрою у причетності до так званої «газової схеми Онищенка» затримано голову Державної фіскальної служби України.

06.03.2017 – НАБУ завершує первинну перевірку інформації про всіх кандидатів (понад 600 осіб) на посади у Верховному Суді.

17.03.2017 – завершено досудове розслідування розкрадання цукру «Аграрного фонду» у Черкаській області на суму 211,65 млн грн.

12.04.2017 – справу про розкрадання майже 82 млн грн нацпроекту «Повітряний експрес» скеровано до суду.

20.04.2017 – затримано колишнього народного депутата, екс-голову комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу Миколу Мартиненка за підозрою у причетності до розкрадання 17,28 млн дол США на ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат».

30.05.2017 – справу стосовно 8 учасників «газової схеми Онищенка» скеровано до суду.

20.06.2017 – затримано 7 осіб за підозрою у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди у так званій «бурштиновій справі»; встановлена причетність двох народних депутатів Вадима Полякова і Борислава Розенблата

Липень 2017 - ініційовано розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовцями НКРЕ через так звану формулу "Роттердам+"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-