Захист мов нацменшин: Україна привезла до Європарламенту

Захист мов нацменшин: Україна привезла до Європарламенту "наочні матеріали"

Укрінформ
У Європарламенті представили матеріали про високі стандарти гарантування національним меншинам вивчення рідних мов та відсутності таких умов для українців у деяких сусідніх країнах.

Відповідні наочні матеріали, підготовлені Міністерством освіти України, розглядалися на спільному засіданні підкомітету з прав людини Європарламенту і Комітету Верховної ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин у четвер у Брюсселі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Зокрема, депутати Європарламенту, європейські правозахисники та громадські активісти дізналися, що в Україні діють 735 шкіл для дітей, які представляють нацменшини; 400 тис. таких дітей вільно використовують свої рідні мови у повсякденному житті. Серед них, зокрема, 355 955 дітей навчаються російською мовою, 16 139 – румунською мовою, 16 020 – угорською, 2 693 – молдавською та 1 785 учнів мають навчання польською мовою.

При цьому, як зазначається, нині діти нацменшин вивчають державну українську мову лише дві години на тиждень.

Читайте також: Шістдесят відсотків випускників угорських шкіл провалили ЗНО з української - Ар'єв

Відтак, як пояснили депутатам Європарламенту необхідність нового освітнього закону, діти національних меншин сьогодні в Україні не мають належних умов для вивчення державної української мови. Через це вони мають обмежені можливості отримати вищу освіту, поступити на держану службу, а також ефективно працювати в органах самоврядування.

У свою чергу, за даним Міносвіти України, в Росії, Угорщині, Румунії, Польщі, Молдові та Греції – на відміну від України – взагалі немає освітніх закладів, де б навчання проходило у повному обсязі українською мовою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-